Hírek

2008.02.29. 18:10

Felavatták a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központját

Kiss Péter kancelláriaminiszter és Manherz Károly, az Oktatási Minisztérium államtitkára adta át hivatalosan is a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központját pénteken Szombathelyen.

BAMA

"Személyesen is nagy örömömre szolgál, hogy Szombathely végre egyetemi várossá lett" - mondta köszöntőjében Kiss Péter, aki közismerten erős vasi kötődésekkel rendelkezik, így beszédében személyes emlékeit is megosztotta hallgatóságával. Szavai szerint Szombathely számára a "nagyvárossal" a hajdani főiskola pedig a "tudással" volt egyenértékű, ezért nem tud elfogulatlanul és elfogódottság nélkül szólni egy ilyen ünnepi alkalommal. "Annak, hogy Szombathely a régió egyik központjává vált, abban a volt főiskola tanárainak, oktatóinak és hallgatóinak is nagy szerepe volt, közülük sokan még most is ott vannak Vas megye és Zala megye iskoláiban, művelődési házaiban, szervezik és művelik a közösséget" - emlékeztetett arra, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem részévé vált Berzsenyi Dániel Főiskola a hazai tanárképzésnek és a  közművelődési szakemberek képzésének egyik jelentős bázisa volt.

Manherz Károly, az Oktatási Minisztérium államtitkára beszédében azt hangsúlyozta: a Nyugat-magyarországi Egyetem megalapításával Magyarország ötödik legnagyobb egyeteme jött létre, amelynek megvan minden lehetősége arra, hogy valóban bekapcsolódjék nemcsak a hallgatók magas szintű képzésébe, de a tudományos életbe is. Gadányi Károly, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának elnök-rektorhelyettese beszédében felidézte a volt szombathelyi tanító-, majd tanárképzés történetét, felsorolta azoknak az oktatóknak, és volt főiskolai dolgozóknak a nevét, akiknek munkája hozzájárult ahhoz, hogy az intézmény egyetemi központtá válhatott. Gadányi Károly szólt arról is: nem váltak hűtlenné volt névadójukhoz Berzsenyi Dánielhez, Savaria Egyetemi Központként is  meg kívánják tartani Berzsenyi szellemiségét.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem 2008. január elsejétől öt egyetemi központtal, Sopron, Győr, Mosonmagyaróvár, Szombathely és Székesfehérvár székhellyel működik. Hallgatóinak létszáma eléri a 20 ezret. Az új egyetem tíz karral és közel száz tudományosan minősített egyetemi oktatóval kezdte meg munkáját az év elején.  Szombathelyen továbbra is a tanárképzés maradt a fő profil, de a természettudományi kar és a művészeti kar tevékenysége is egyre nagyobb hangsúlyt kap a képzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!