Hírek

2008.02.12. 16:38

Fidelitas: tájékoztató körút a népszavazásról

Igent kell mondania a fiataloknak a népszavazási kérdésekre, saját jövőjük és az ország jövője miatt is - hangsúlyozta kedden, a Fidelitas országjáró körútjának második napján, Szegeden, a Fidesz ifjúsági társszervezetének ügyvezető alelnöke.

BAMA

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta: azért indították el az országjárást, hogy a fiataloknak elmondhassák, miért fontos a népszavazáson való részvétel. A politikus szerint a kormánypártok már a 2006-os választások idején is megtévesztették a fiatalokat, azzal, hogy azt ígérték, egy diploma ingyenesen jár majd mindenkinek, és, hogy ez törvényileg garantált. Ehhez képest a választások után a koalíciós partnerek megegyeztek a tandíj bevezetésében - tette hozzá. Ágh Péter szerint a felsőoktatásba jelentkezők számadatai igazolják, hogy sokan megijedtek a tandíj bevezetésétől, ugyanis amíg 2006-ban még 132 ezren jelentkeztek továbbtanulni, addig  2007-ben már csak 108 ezer jelentkező volt. A képviselő hozzátette: úgy tűnik a tandíj mértéke alapján  lassan olcsóbb Franciaországban, illetve Németországban tanulni, mint Magyarországon. Hozzátette: úgy látják, a jövőben nem a tehetségen múlik a továbbtanulás, hanem a szülők pénztárcáján. Ennek a politikának az eltörlésére kell igent mondani - hangsúlyozta a  politikus.

Az ügyvezető alelnök szerint azért kell segítenie a továbbtanulókat az államnak, mert miután a diplomások keresővé  válnak, nagyobb bérük miatt nagyobb mértékben adóznak, ezáltal ez a  befektetés többszörösen megtérül az államnak. Csepreghy Nándor, a Fidelitas országos alelnöke, a Szociális népszavazás 2008 ifjúsági kampányfőnöke hozzátette: a Fidesz országjárásával párhuzamosan tájékoztat a Fidelitas is, és a fiatalok kérdéseire ők válaszolnak. Együttműködnek a különböző ifjúsági szervezetekkel és a hallgatói önkormányzatokkal is. A körút melynek során Budapest és a 19 megyeszékely mellett, a nagyobb városokat is felkeresik, február 29-én zárul, amikor összegző értékelést tartanak a tapasztalatokról. Sólyom László köztársasági elnök március 9-ére tűzte ki a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazást, amelyet a Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezések nyomán az Országgyűlés december 17-ei  határozataiban rendelt el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!