Hírek

2008.02.17. 18:32

Fidesz: a kormányfő vonja vissza Draskovics Tibor jelölését az igazságügyi miniszteri posztra

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, vonja vissza Draskovics Tibor jelölését az igazságügyi miniszteri posztra - mondta a Fidesz alelnöke vasárnap, Budapesten. Budai Bernadett kormányszóvivő hangsúlyozta: a miniszterelnök nem kívánja visszavonni Draskovics Tibor jelölését.

BAMA

"A Fidesz határozottan felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy haladéktalanul vonja vissza Draskovics Tibor miniszteri jelölését" - fogalmazott Varga Mihály sajtótájékoztatón. A politikus szerint Draskovics Tibor jelölésével visszatér a Medgyessy-Gyurcsány kormány "legrosszabb, legsötétebb időszaka, visszatér a múlt". Hozzátette: Draskovics Tibor miniszteri jelölése jelzi a miniszterelnök végleges meggyengülését, aki alkalmasságtól függetlenül nevez ki embereket különböző miniszteri posztokra. Varga Mihály felsorolta, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter milyen előélet után került ebbe a pozícióba, vagy Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét milyen tiltakozás és nemzetközi, főleg NATO országokban tapasztalható ellenszenv ellenére nevezték ki posztjára. A Fidesz alelnöke úgy vélte, Draskovics Tiborral ez a folyamat folytatódik, ami "elsősorban Gyurcsány Ferenc gyengeségének a jele".

Mint mondta, Draskovics Tibornak korábban azért kellett távoznia a pénzügyminiszteri székből, mert - amint a kormányfő is elmondta a  Debreczeni József által jegyzett könyvben - "hazudott" a miniszterelnöknek. "Úgy tűnik, Magyarországon egy hazug ember lesz az igazságügyi miniszter, nem csak a Fidesz, nem csak a szélesebb nyilvánosság, hanem még Gyurcsány Ferenc szerint is" - fogalmazott a Fidesz alelnöke. A Fidesz szerint Draskovics Tibor nevéhez több kétes ügy is kapcsolódik, így "ilyen előéletű ember nem kerülhet felelős kormányzati pozícióba, ilyen előéletű ember nem lehet egy kabinetnek Magyarországon 2008-ban tagja" - közölte Varga Mihály. A politikus a kétes ügyek közé sorolta a Zwack-ügyet, a Q8-as benzinkutak jövedéki adó ügyét, ahol mintegy 100 millió forinto indokolatlan jövedéki adó visszatérítés történt. De e körbe tartozik az áfa-visszatérítési ügy is - mondta Varga Mihály -, amikor a magyar vállalkozók nem kapták vissza időben a nekik járó, törvényben garantált áfá-t. A Fidesz alelnöke emlékeztetett arra is, hogy a Draskovics Tiborra nézve kellemetlen olajügyi iratok, amelyeket korábban közzétettek a rendőrség honlapján, eltűntek onnan.

Budai Bernadett az MTI-nek elmondta: Gyurcsány Ferenc nem kívánja visszavonni Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszteri jelölését. A kormányfő éppen meg akarja erősíteni a tárcát, és erre a feladatra Draskovics Tibort találta alkalmasnak - tette hozzá. Hangsúlyozta: a tárca várományosának szakmai felkészültségét és vezetői képességeit soha senki nem kérdőjelezte meg. Az elmúlt hetekben többször előkerült benzinkút-ügyről azt mondta: híresztelésen alapuló kreált ügyről van szó, amit a jogszabályoknak megfelelően a rendőrség alaposan kivizsgált, és megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. Emlékeztetett arra, Draskovics Tibor már korábban felajánlotta, hogy a korábban titkos anyagokat, amelyek erről az ügyről szólnak, a titkárságán bárki számára hozzáférhetővé teszi. A kormányszóvivő elmondta, hogy Draskovics Tibor bizottsági meghallgatásai hétfőn folytatódnak, és pénteken az európai ügyek bizottsága már támogatta jelöltségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!