Hírek

2008.02.15. 16:46

Fidesz: az egészségügyi átalakítás céljai nem teljesültek

A Fidesz szerint a vizitdíj és kórházi napidíj egy év alatt nem teljesítette a bevezetésekor kitűzött egészségpolitikai célokat. Ezt Pesti Imre, az ellenzéki párt képviselője mondta pénteken Budapesten. Az MSZP szerint az indokolt orvos-beteg találkozók száma nem csökkent a díjak bevezetése óta.

MTI

Pesti Imre sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy immár egy éve egy szűk üzleti kör politikai és üzleti alkuk eredményeként igyekszik rátenni kezét a magyar egészségügyi kasszára. A képviselő emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt, a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésekor a kormány tudatosítani kívánta: az egészségügy nem ingyenes, emellett cél volt az orvoshoz fordulások számának csökkentése, valamint a hálapénz visszaszorítása. Ennek azt lett az eredménye, hogy a szegény emberek egy része  nem fordul orvoshoz és a hálapénz azóta sem szűnt meg - jelentette  ki Pesti Imre. Szerinte az elmúlt időszak intézkedései, az ágyszámleépítés, a volumenkorlát kiépítése, a kapacitás csökkentés, a kórházbezárások, a várólisták nemhogy csökkentették, hanem még  erősítették a hálapénz létét. Közölte: mindenki tudja, hogy az egészségügy nem ingyenes, hiszen havonta fizeti a járulékot.

A fideszes politikus elmondása szerint az egészségügyi intézményekben nagy felháborodást keltett, hogy az ÁNTSZ kötelezte őket az egészségügy átalakítását magyarázni próbáló plakátok kihelyezésére. Pesti Imre bemutatta a kórházakban használatos úgynevezett komfortcsomagot, amiben papír és műanyag étkezési eszközök, műanyag pohár és a legolcsóbb egészségügyi papír található. Hozzátette: ezt azzal adják át a betegnek, hogy ezt tudják biztosítani a kórházi napidíjból.

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta: az adatok nem támasztják alá azt, hogy az emberek azért nem mennének orvoshoz, mert vizitdíjat kell fizetniük. Igaz, hogy csökkent az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma, de az indokolt találkozások nem maradnak el - fűzte hozzá. Mint mondta, a hálapénz az ellátás egyes területein csökkent. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke elmondta: a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal érdemben nőtt a háziorvosok és az egészségügyi intézmények bevétele, lehetőség nyílt fejlesztésekre. Kökény Mihály szerint nincs olyan döntés, hogy az egészségügy átalakítását magyarázó plakátokat kellene kihelyezni az intézményekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!