Hírek

2008.02.14. 15:59

Fidesz: ki tüntette el a Draskovics aktáit?

A Fidesz követeli, hogy nevezzék meg, ki adott utasítást „a Draskovics Tibor számára kellemetlen olajügyi iratok eltüntetésére a rendőrség internetes honlapjáról”, és mondják el, miért tüntették el azokat - mondta Demeter Ervin csütörtökön.

BAMA

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint nincs szabályozva, hogy mennyi ideig kell közzétenni a titkos nyomozások iratanyagát, így a hozzáférhetőség időtartamát az ésszerűség alapján határozták meg. Draskovics Tibor az iratok másolatát szívesen megmutatja bárkinek, a kormányszóvivő szerint pedig nincs összefüggés az igazságügyi miniszteri kinevezés és a papírok internetes elérhetősége között. Demeter Ervin, az Orbán-kormány titokminisztere sajtótájékoztatóján közölte: felvetődnek azok a kérdések, mi történik, ha Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterként hétfőtől hivatalba lép, milyen iratok tűnnek el, vagy milyenek fognak keletkezni.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja azt mondta, Draskovics Tibor kinevezésével visszatért a múlt, ugyanis az újdonsült miniszternek „éppen azért kellett távoznia egy korábbi kormányból, mert nem mondott igazat”. Most az a miniszterelnök nevezi ki újra, aki átverte az országot - fogalmazott Demeter Ervin. Az ellenzéki politikus szerint Draskovics Tibor kinevezése pontosan illik abba a sorba, amibe a Nemzetbiztonsági Hivatalt vezető Laborc Sándor és Szilvásy György titokminiszter kinevezése is tartozik: a végletekig meggyengült Gyurcsány Ferenc szorult helyzetében alkalmasságuktól függetlenül legközelebbi bizalmasait ülteti kulcsfontosságú pozíciókba.

Úgy vélte, lehet, hogy nem véletlenül félnek Gyurcsány Ferenc egyes frakciótársai a retorzióktól, és - tette hozzá - félelmüket az is erősíti, hogy a „Gyurcsány-kör” legszűkebb részéhez tartozó emberek felügyelik a rendőrséget és a titkosszolgálatokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság www.police.hu oldalon olvasható közleménye szerint nincs szabályozás arra nézve, hogy mennyi ideig kell közzétenni a titkos nyomozások iratanyagát, így „a hozzáférhetőség időtartamát az ésszerűség okán biztosították”. Az ORFK szóvivői irodája a közleményben emlékeztetett arra: 3 iratanyag 2007. november 12-től december 29-ig volt elérhető, a többi anonimizált irat pedig 2007. december 29-e és 2008. február 1-je között. Ezáltal megvalósult az olajbizottság részére kitűzött feladat, a nyilvánosság tájékoztatása - olvasható a dokumentumban.

 Draskovics Tibor, a hétfőn hivatalba lépő igazságügyi tárcavezető szintén közleményt adott ki. Ebben az szerepel, hogy  titkársága készséggel az érdeklődők rendelkezésére bocsátja a miniszterrel kapcsolatban tavaly november 12-től több mint másfél hónapon át az interneten elérhető irat másolatát. Daróczi Dávid kormányszóvivő a csütörtöki tájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: semmi köze nincs Draskovics Tibor igazságügyi miniszteri kinevezéséhez, hogy már nem elérhetők az olajügyi dokumentumok az interneten. Az MTI-nek kitért arra - miként az ORFK  közleményéből is kiderül -, hogy a Draskovics Tiborral kapcsolatos iratok december végén kerültek le a rendőrség internetes oldaláról vagyis jóval hamarabb, mint hogy igazságügyi miniszteri kinevezése felmerült volna.

Az MTI tavaly novemberben írt arról, hogy bár az olajügyek kapcsán nyilvánosságra hozott anyagból minden személyes adatot töröltek, a titulusok és a dátumok alapján egyértelmű, hogy az egyik nyomozásban Draskovics Tiborról, a pénzügyi tárca akkori közigazgatási államtitkáról van szó. Novemberben húsz dokumentumot tettek fel a rendőrség oldalára egy 1996-os ügyről, amelyben a Pénzügyminisztérium két vezető tisztségviselőjével, a közigazgatási államtitkárral és az egyik helyettes államtitkárral kapcsolatban felmerülő hivatali visszaélés gyanúját vizsgálták, operatív eszközökkel is, de azt nem találták bizonyítottnak.

Draskovics Tibor akkor erről úgy nyilatkozott: a rendőrség által nyilvánosságra hozott, vele kapcsolatos dokumentumokból az derül ki, hogy 1996-ban egy jogértelmezési vita kapcsán valakik ügyet akartak kreálni. „A rendőrség az ügyet alaposan kivizsgálta, és megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. Egyébként örülök, hogy a rendőrség tette a dolgát, tegye ezután is” - fogalmazott akkor a tárca nélküli miniszter az MTI-nek. Emlékeztetett arra is, hogy az eltérő intézkedéseket eredményező jogértelmezési vitát egy törvénymódosítás zárta le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!