Hírek

2008.02.14. 18:43

Gráf: jogszerű volt Ficsor szüleinek támogatása

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint egyértelműen jogszerű volt az agrártámogatás, amelyet Ficsor Ádám, az agrártárca volt szakállamtitkára, jelenleg Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke szülei gazdasága kapott.

MTI

Az FVM-ben a támogatások odaítélésekor és azon kívül is minden gazdálkodót egyformán kezelnek, nem firtatják, bal- vagy jobboldali érzelmű, mint ahogyan azt néha a jobboldali sajtó teszi - jelentette ki az agrártárca vezetője csütörtökön az MTI-nek. Mint mondta, amikor az agrártárcához fiatalokat vitt, elsődleges szempontja volt, hogy olyanok legyenek, akik kötődnek a mezőgazdasághoz, ebben a környezetben éltek gyermekkoruk óta, és ismerik a szakmát is. A pályázatokból senkit nem lehet kizárni azért, mert az apja, testvére, esetleg gyermeke továbbra is a mezőgazdaságban dolgozik, miután ő más munkahelyre került - jegyezte meg.

A Hír TV szerdán arról számolt be, hogy a miniszterelnök frissen kinevezett kabinetfőnöke szüleinek cége mintegy százmillió forint uniós támogatást kapott még 2005-ben az FVM-től. A Heliszolg Kft.-nek az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programból erőgép vásárlásra 28 millió, mezőgazdasági tároló létesítésére 65 millió forint jutott. A televízió információi szerint a Ficsor-szülők nem sokkal az uniós támogatás elnyerése után újították fel a Tokaj mellett fekvő birtokukat. Gráf József hangsúlyozta: Ficsor Ádám édesapja jogszerűen kapott gabonatároló létesítéséhez támogatást, mert azt mindenki megkapta, aki nem állt valamiféle büntetés alatt, például nem foglalkoztatott feketemunkásokat. Kifejtette: a géptámogatást jogszerűen vették igénybe, mivel ott a felhasználható forráskeret erejéig szintén mindenki részesülhetett támogatásba, aki a sorrendiségnek megfelelt.

Az agrártárca irányítója emlékeztetett arra, hogy az új összeférhetetlenségi törvény, amely májusban lép életbe, szigorítja az összeférhetetlenségi szabályokat a közvetlen hozzátartozóknál. A jelenleg érvényben lévő jogszabály csak a közös háztartásban élőkre vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!