Hírek

2008.02.18. 18:05

Gusztos Péter és Gál J. Zoltán mentelmi ügye

A mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy - a képviselő kérésének eleget téve - függessze fel Gusztos Péter (SZDSZ) mentelmi jogát

mti

A mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy - a képviselő kérésének eleget téve - függessze fel Gusztos Péter (SZDSZ) mentelmi jogát; Gál J. Zoltán (MSZP) esetében a testület nem javasolja a  mentelmi jog felfüggesztését. A döntésekről a bizottság szakértője tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Gusztos Péter ügyéről a szakértő elmondta: a legfőbb ügyész közvádas eljárást kezdeményezett a szabaddemokrata politikussal szemben, számvitel rendjének megsértése vétsége miatt. A gyanú szerint Gusztos Péter a feleségével közös betéti társaság felszámolása során szabálytalanságot követett el. A szabaddemokrata politikus a bizottság előtt azt monda, megítélése szerint megalapozatlan a legfőbb ügyész kezdeményezése.

Gusztos Péter korábban az MTI-nek azt monda, 2000-ben százezer forint alaptőkével alapítottak egy betéti társaságot, amelynek ő az ügyvezetője és a beltagja. Megjegyezte, hogy amióta parlamenti  képviselő, semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytatott és ennek a "családi cégnek" 2002 májusa óta nincs forgalma. Mint mondta, jelenleg a társaság felszámolása zajlik, az eljárás során az ügyészség hiányosságokat talált. Gusztos Péter elismerte, hogy elkövetett adminisztrációs mulasztásokat, de tagadja, hogy elkövette volna az ügyészségi indítványban szereplő vétséget.

A liberális képviselő a mentelmi bizottság ülésén maga kérte mentelmi jogának felfüggesztését, annak érdekében, hogy ügyét tisztázni lehessen - közölte a bizottsági szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!