Hírek

2008.02.15. 15:28

Gyurcsány Ferenc blogjában írt arról, hogyan készül beszédére

Gyurcsány Ferenc pénteki internetes blogjában arról írt, hogyan készül a hétfői országértékelő, évindító beszédére.

MTI

"Nagyon szeretem a beszédírás hangulatát" - fogalmazott blogjában a miniszterelnök, aki arról is beszámol, hogy ugyan nem  szeret papírból beszélni, de az országértékelő beszéd más. Összetettsége, fontossága miatt kiemelkedik a beszédek sorából.  Nagyobb átgondolást, több felkészülést, odafigyelést igényel - tette hozzá. A kormányfő azt írta, egy ilyen beszéd három-öt nagy blokkra bontható, először ezeknek az alapvető karakterét dönti el, majd utána kezdődik az egyes részek átgondolása, kulcsgondolatainak, kulcsmondatainak lefektetése. A miniszterelnök - olvasható a blogban - csütörtökön éjfélig maradt fent, és pénteken este, éjjel megint folytatja a munkát. A távirati iroda úgy tudja, Gyurcsány Ferenc hétfői beszédében szól először nyilvánosan a kormányzat baloldali értékeken alapuló "új politikájáról", amelyről az elmúlt hetekben külön-külön egyeztetett az MSZP különböző platformjaival és a társadalmi partnerekkel.

A kormányszóvivő korábban annyit mondott erről, hogy a miniszterelnök részben arról beszél majd parlamenti évindítójában, az elmúlt másfél év politikája megteremtette a lehetőséget az első szakasz lezárásához, új politikai hangsúlyok megfogalmazásához. Példaként említette a foglalkoztatás bővítését, a gazdasági növekedést, az adórendszer átalakítása, valamint azt, hogy több lehetőséget adjanak a leszakadóknak az oktatásban, kultúrában és a közművelődésben is. Utóbbi területen a kormány várhatóan még ebben az évben konkrét intézkedéseket hoz. Keddi blogbejegyzésében a miniszterelnök arról írt, 2004 óta, amióta a kormányt vezeti, most először lesz lehetőség arra, hogy ne a korábbi időszakok sokfajta kompromisszumai, a részben ezek által is létrehozott, illetve még távolabbról ható kényszerek és szükségletek határozzák meg alapvetően a kormány mozgásterét. "Mind költségvetési, mind átfogóbb szakpolitikai és politikai  értelemben is lényegesen megváltozik a kormányzás mozgástere a 2010-ig hátralevő jó két évben. Ez nem elsősorban stílus kérdése. Az a kérdés, hogy a 2009-ben már egyensúly közeli pályára álló  költségvetés teremtette lehetőségeket milyen hosszabb távú  társadalmi és gazdasági cél érdekében kívánjuk felhasználni" -  fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök február 4-én, az MSZP évadnyitó zárt  frakcióülésén már beszélt a új baloldali politikáról, amely alapját - az MTI-nek nyilatkozó szocialista politikusok szerint - a munkahelyteremtés, a műveltség és a tulajdon jelenti. Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes az ülés után annyit mondott, az új  politika az elmúlt másfél évben meghozott áldozatokat lefordítja és kézzelfoghatóvá tegye az emberek számára. Az elmúlt napok sajtóinformáció szerint a beszédben a polgárság megerősítése is téma lesz. Keddi blogjában erről azt írta a kormányfő, hogy mindig foglalkoztatta, miként lehet segíteni a  polgárosodás folyamatát "egy olyan országban, amelyben a demokratizálás, a szociális piacgazdaság kiépítése nem az autonóm polgárok társadalmi-politikai mozgalmának, törekvéseinek eredményeként, ha úgy tetszik, alulról fölfelé jön létre, hanem a társadalmi-politikai elit felülről, tárgyalásos rendszerváltással kezdi átalakítani a függőségek bonyolult, félfeudális, kapitalista  vagy szocialista, némely esetben autoriter rendszerét. Tárgyalásos forradalommal, vagy forradalmi természetű reformokkal, ami akár ellentmondásosan is hangozhat, de mégiscsak reformokkal".

Az Index csütörtökön arról számolt be, hogy a miniszterelnök tízpontos, elsősorban "a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak  kedves, tágabb értelemben pedig az üzleti szférát kedvezőbb helyzetbe hozó adócsomagot" jelent be parlamenti beszédében. Az MTI értesülései szerint a beszédben valóban szó lesz az adórendszer  átalakításról és járulékcsökkentésről, de csak kisebb mértékű  változásra lehet számítani és adóügyben még zajlik a koalíciós egyeztetés. A miniszterelnök egyébként Debrecenben, az SZDSZ kihelyezett  frakcióülése után már bejelentette, hogy a jövő évtől a GDP 0,8 százalékával, azaz körülbelül 200 milliárd forinttal egészen  biztosan csökkenteni lehet az adóterheket. A hétfői beszédben várhatóan szó lesz a népszavazásról és annak következményeiről is. Kérdés, hogy a miniszterelnök reagál-e bármilyen módon Orbán Viktor szerdai szavaira, hiszen idén - a  korábbi évektől eltérően - a Fidesz elnöke tartott előbb országértékelést. Gyurcsány Ferenc 2005-ban tartott először évindító, értékelő beszédet a parlamentben, ilyen alkalmakkor az elmúlt években  többnyire egy órában mondta el gondolatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!