Hírek

2008.02.19. 17:59

Gyurcsány Ferenc és Ilham Aliyev megbeszélése

Gyurcsány Ferenc és Ilham Aliyevv azeri elnök megbeszélésének napirendjén elsősorban gazdasági kérdések szerepeltek, különös tekintettel a szorosabb energetikai együttműködés lehetőségeire - tájékoztatta a kormányszóvivői iroda az MTI-t kedden.

BAMA

A közlemény szerint Gyurcsány Ferenc a megbeszélésen hangsúlyozta: Magyarország kiemelt figyelmet fordít Azerbajdzsánra, amely kőolajban és földgázban gazdag országként fontos szerepet játszhat "energiaimportunk diverzifikálásában". A miniszterelnök szorgalmazza, hogy a MOL és az azerbajdzsáni SOCAR olajtársaság már megkezdett, ígéretes együttműködésének folytatását - közölte a szóvivői iroda. Mint írják, az Európai Unió számos tagállamához hasonlóan Magyarország is kiemelt jelentőségű projektnek tekinti a Nabucco gázvezeték megépítését, amelynek feltöltése elsősorban azerbajdzsáni gázzal történhet.

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen a két politikus egyetértett abban, hogy mindkét fél ösztönözni kívánja a kereskedelmi kapcsolatok új, korszerűbb formáit és a kölcsönös beruházásokat. Ígéretes lehetőségeket látnak magyar cégek bekapcsolódására az azerbajdzsáni modernizációs programokba például az ipar, a közlekedés, a feldolgozóipar, a szolgáltatások és a bankszektor területén - olvasható a kommünikében. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása kitért arra: az azeri elnök elmondta, megkülönböztetett figyelemmel tekintenek Magyarországra a kelet-közép-európai térségben. Az azeri elnök hangsúlyozta, hogy érdekeltek a korszerű magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák átvételében, valamint abban, hogy minél több azeri diák tanulhasson térítéses képzési formában Magyarországon - zárul a közlemény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!