Hírek

2008.02.25. 15:14

Gyurcsány: nyugodtabb és lassúbb lesz a politika

A munka, a tudás, a tulajdon kérdéseiben a kormány áprilisban ajánlásokat fogalmaz meg, a kormányzati döntések várhatóan május-júniusban születhetnek meg és ezt követően fél év állna rendelkezésre az állampolgárok tájékoztatására az intézkedések hatályba lépése előtt, mondta a miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtt.

BAMA

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a következő időszakban megváltozik a kormányzati politizálás módszere, a korábbiakhoz képest nyugodtabb és lassúbb lesz a politika. A kormány arra vállalkozik, hogy kijelöli a fő irányokat, merre kell elindulnia a nemzetnek, ezt követően pedig konzultációk következnek, sokakat részesévé tesznek a döntéseknek - emelte ki. Mint mondta, "nem verdiktek politikájával" szeretnék formálni az országot, hanem több hónapon keresztül konzultálnak a társadalmi partnerekkel, a szövetségesekkel, a riválisokkal arról, mi is a  pontos megoldás.

A miniszterelnök úgy látja, az elmúlt egy hétben kiderült, hogy a munka, a tudás és a tulajdon programjában a lényeget illetően akár egyet is tudnak érteni a magyar politikai erők. Ez nagyon fontos, ahogy az is, hogy másfél-két évtized után mi vagyunk azok, akik képesek egy ilyen programot ajánlani a nemzetnek. Ez segít abban, hogy napról-napra közelebb kerüljünk egymáshoz és áthidaljuk a pokoli árkokat, amelyeket Magyarországban az elmúlt néhány éven kialakultak - mondta Gyurcsány Ferenc. Tájékoztatása szerint az oktatás területén javaslatokat  készítenek többek között arról, hogyan lehet nemcsak őrizni, hanem  valóságos nemzeti erőforrásként felhasználni azt a nemzeti  tálentumot, amely itt van közöttünk, "csak időnként nem vesszük  észre". Ez a magyar géniusz elismerése, a nemzet szolgálatába állítása - szögezte le. Hozzátette: a géniusz programon kívül megalapítják a Nemzeti Kiválóságok Kollégiumát és ösztönző intézkedéseket hoznak a külföldön dolgozó magyar tudósok hazacsábításra.

Gyurcsány Ferenc napirend előtt arról is beszélt, hogy a kormány a következő napokban létrehozza az új tulajdonosi program társadalmi és szakmai tanácsát, amelynek vezetésére a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát, Mészáros Tamást kérte fel. A tanácsba a társadalmi érdekegyeztetésben kulcsszerepet játszó intézményeket, szervezeteket kérnek fel delegálásra. A tanács feladata lesz, hogy nyilvános ajánlásokat tegyen a kormány számára, ami alapján a kabinet március végén, áprilisban elfogadhatja a  program részleteit. Ez a történet nem a kormány, hanem a nemzet ügye - hangoztatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!