Hírek

2008.02.12. 14:53

Hályogot operáltak a rómaiak

A BBCbeszámolója szerint a rómaiak Britanniában az úthálózat, a padlófűtés, a vízvezetékek és a közfürdők mellett a gyógyászat területén is meglepő eredményeket értek el.

BAMA

Csakúgy, mint a kínaiak, görögök és indiaiak, komoly műtéteket is végeztek, és eredményesen kezelték a különböző hályogokat is. Az bonyolult eljárást ma ultrahang segítségével végzik, ám a rómaiak eljárása ennél sokkal egyszerűbb volt: tűt szúrtak a szembe. A műtétet a speciálisan e célra alkotott eszközök hegyes végével végezték, míg a tompa felét a sebfertőtlenítésre használták. A műtét során a tűt finoman a hályogba szúrták, majd lassan forgatták. Drasztikusabb megoldással is próbálkoztak, amikor fejre mért csapásokkal próbálták kimozdítani a szemről a hályogot. Az eljárás után speciális, gyógynövényekből készített balzsammal kenték be a szemet, amelyet a specialista nevét tartalmazó érmével fedtek le. Ezzel sok más szembetegséget és különböző fertőzéseket is kezelni tudtak.

A brit Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Gyakorlati Intézet munkatársa, Dr. Nick Summerton Orvoslás és egészség a római Britanniában című könyvében a szigetországban talált gyógyászati eszközök alapján mutatta be, hogy a rómaiak akár fejműtéteket vagy abortuszt is végezhettek. Szerinte bár a szembetegségek nem voltak gyakoriak, a Celsus római író által megörökített, szemműtétekhez használt különleges tűt mégis Angliában találták meg egy ásatáson. Az orvos szerint a vallásnak is nagyon fontos szerepe lehetett a szembetegségek kezelésében: a betegek a legtöbbször Apolló oltárán áldoztak, és sokszor bronzból készített szemgolyókat vittek az istenségeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!