Hírek

2008.02.13. 14:45

Hetven év után operálták ki a golyót a veterán vállából

Még a spanyol polgárháborúban sebesült meg az a 88 éves veterán, akinek a vállából csak most, hét évtized után operálták ki lövedéket.

BAMA

Faustino Olivera egy fájdalmas daganattal került kórházba. Amikor az orvosok feltárták a meggyűlt részt, meglepve tapasztalták, hogy a sebből egy géppuskából kilőtt töltény került elő. Mint kiderült, a golyót egy Mauser 98-asból lőtték ki. Oliverát nem lepte meg az eset, elmondta ugyanis, hogy az Ebro folyó csatájában, hetven éve a spanyol polgárháború (1936-1939) alatt súlyosan megsebesült.

„1938. november 11-én délután kettőkor egy farmtól nem messze támadtak ránk a köztársaságpártiak” emlékezett vissza a veterán, akit a csata előtt két hónappal, 18 évesen soroztak be Fracisco Franco Bahamonde tábornok nacionalista csapataiba. „Az oldalamon feküdtem, egy gödörben, amit sziklák védtek. De az egyik golyó mégis megsebesített” mondta a Diario del AltoAragon újságnak. Oliverát ellátták, fel is gyógyult, s nem foglalkozott a sérüléssel. Nem is sejtette, hogy az orvos nem távolította el a golyót. Egészen két évvel ezelőttig vállával semmi baja nem volt, ekkor kezdett fájni, de a spanyol aggastyán akkor csak egy cisztára gyanakodott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!