Hírek

2008.02.28. 08:13

Hiába a kampány, az embereket nem érdekli a politika

Hiába a kampány, az embereket a Szonda Ipsos felmérése szerint nem érdekli jobban a politika.

mti

Hiába a kampány, az embereket a Szonda Ipsos felmérése szerint nem érdekli jobban a politika, mint egy hónappal ezelőtt. A két nagy párt, a Fidesz és az MSZP megítélése egyaránt javult egy hajszálnyival - ismertette a kutatás eredményét a csütörtöki Népszabadság.

A népszavazás előtt kampányidőszak a megszokottól eltérően nem hozta lázba az embereket - derül ki a Szonda Ipsos február közepén végzett, reprezentatív közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság ismertetett. A felmérés szerint egyáltalán nem erősödött a politika iránti figyelem, és alig javult a kormányzat és az ellenzék teljesítményének kedvezőtlen megítélése.

Az MSZP hajszálnyira elemelkedett a mélypontról, és kicsivel a Fidesz mutatói is jobbak lettek. Továbbra is az ellenzék vezet. Az összes választó 35, az aktív és elkötelezett szavazók 62 százaléka voksolna a Fideszre, a szocialisa párt 17 és 28 százalékával szemben.

Némileg javult, 10 százalék fölé került a szocialisták megítélése a fiatalok és az alacsony iskolázottságúak körében. Egyedül a 65 év fölöttiek között vannak többen az MSZP szimpatizánsai, mint a Fideszt pártolók, arányuk 27 és 23 százalék. Budapesten elég kiegyenlített a helyzet, a Fidesz ott a választók 26 százalékának a támogatását tudhatja magáénak, míg a kormány 24 százalékét.

Az MSZP-sek az iskolai ötfokú skálát használva közepesre minősítik a kormány munkáját, és ugyanígy vélekednek a Fidesz-szavazók is a saját pártjukról - olvasható a csütörtöki Népszabadságban. A fővárosban az emberek egyharmada kíséri figyelemmel a politikai eseményeket, a falvakban ez az arány csak 12 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!