Hírek

2008.02.27. 16:37

Húszmilliós per indult a 2006 őszi tüntetések kapcsán az állam ellen

Húszmilliós kártérítési pert indított a 2006 őszi fővárosi zavargások utáni rendőri intézkedések miatt a magyar állam ellen két fiatalember

mti

Húszmilliós kártérítési pert indított a 2006 őszi fővárosi zavargások utáni  rendőri intézkedések miatt a magyar állam ellen két fiatalember; a  Fővárosi Bíróság szerdai nyilvános tárgyalásán az igazságügyi  minisztérium jogi képviselője megtiltotta perbeli nyilatkozatainak közlését az újságírók számára.

A két fiatalembert, akik testvérek, 2006 szeptember 21-ről, 22-re virradó éjjel fogták el a rohamrendőrök a Belvárosban. A fiúkat elmondásuk szerint súlyosan bántalmazták, ütötték, rúgták, gumibotozták, elektromos sokkolóval földre kényszerítették a rendőrök. Majd mindkettőjüket házi őrizetbe vették, utóbb a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, amit decemberben szűntettek meg.

A két fiatalember ellen súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt  indult büntetőeljárás, amit időközben megszűntettek. Ez után  indították meg a polgári pert a magyar állam ellen, melyben  fejenként 9-9 millió forintos nem vagyoni kártérítést és több  százezer forintos vagyoni kártérítést követelnek a jogtalanul  elszenvedett sérelmek miatt.

A kereset szerint egyikük elvesztette külföldi munkahelyét és nem tudott beiratkozni az egyetemre, másikuk pedig külföldi ösztöndíjától esett el. Szerdai személyes meghallgatásánál az elsőrendű felperes a bíróság előtt elmondta: családjuk jó hírnevén is súlyos csorba esett, hiszen környezetük úgy véli, Magyarország jogállam, ahol az embereket nem börtönzik be oktalanul, azaz ők ketten is bizonyára súlyos bűncselekményeket követtek el.

Az elsőrendű felperes a magas összegű nem vagyoni kártérítési igény kapcsán megjegyezte: ezt talán alkalmas lehet arra, hogy a magyar állam a jövőben tartózkodjon a hasonló jogsértésektől. A tárgyaláson a magyar állam nevében eljáró igazságügyi minisztérium képviselője az alperes érdekének megóvása miatt nem járult hozzá perbeli nyilatkozatainak az újságírók általi rögzítéséhez és közzétételéhez. A bírói ismertetésből tudható, hogy az állam nem ismeri el felelősségét az ügyben, s a kereset elutasítását kéri.
     A következő tárgyaláson július 9-én folytatódik a bizonyítás a  magyar állam ellen a 2006 őszi zavargásokkal kapcsolatban indított  20 milliós kártérítési perben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!