Hírek

2008.02.05. 16:12

Idén volt a legerősebb a dokumentumfilmes mezőny

Minden eddiginél erősebb mezőny versenyzett a tudományos ismeretterjesztő filmek mustráján - hangzott el a dokumentumfilmes zsűri hétfői értékelőjében hétfőn a budapesti Palace Mammut Moziban.

BAMA

A 39. Magyar Filmszemle nyilvános dokumentumfilmes értékelőjén Gulyás Gyula rendező, a grémium elnöke elmondta, az erős mezőny feltehetően a nagyon kemény előzsűrizés következményeként alakult ki. A kreatív dokumentumfilmeket a szemle rákfenéjének nevezte, véleménye szerint ebbe a kategóriába beletuszkolták a filmeket. Hozzátette, a tudományos ismeretterjesztő filmeken kemény munka, iskolázottság látszik,valamint a vizuális, a képi megfogalmazás is erőfeszítést mutat. Az elnök összegzésében elmondta, az alkotások közül nyolc, úgynevezett történelmi témát dolgozott fel, a jelennel pedig hat film foglalkozott. Gulyás Gyula hiányosságként érzi, hogy ha a hat filmet összeveti azzal a jelennel amiben él, elég komoly különbséget érez; bizonyos témákról nem esik szó. Kabdebó György erre reagálva kifejtette, a dokumentumfilm legyen objektív.

Papp Gábor Zsigmond filmrendező, zsűritag az alkotások többségét a kelleténél hosszabbnak, terjengősebbnek találta, de örömét fejezte ki, hogy a versenybe  bekerült néhány alkotás a kereskedelmi tévék produkciói közül. A zsűritag a legtöbb filmből hiányolta a humort és az iróniát, megfogalmazása szerint a legtöbb alkotás komor, egy hangvételben kezeli a témáját. Ellenpéldaként, a humor oldaláról közelítő alkotások közül kiemelte Kovács Kristóf Malaccal teljes című alkotását, valamint a könnyedség szempontjából megemlítette Pálos Péter és S. Takács András New York-Budapest, valamint Kresalek Dávid Hackni című alkotásait. A tudományos ismeretterjesztő kategóriában kiemelte Pócs Judit és Rittgasser István  Szelíd szálakon, Cséke Zsolt Daruvonulás a Hortobágyon, Török Zoltán Vidrasors, valamint Szirmai Márton A süllyedő falu című alkotásait. A dokumentumfilmek közül jónak találta Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című alkotását is. Elmondta, Molnár Attila Dávid Lilliputi mimikri című alkotása volt az egyetlen olyan film, amely formailag újított.

A filmek dramaturgiájáról elmondta, főleg az erdélyi életképeknél érezte, hogy az események nincsenek benne súlypontozva. Ellenpéldaként a jó dramaturgiájú filmek között megemlítette Forgács Péter Von Höffler vagyok, Schuster Richárd Három hiányzó oldal valamint Szalai Anett Mellbevágó című alkotását. Kabdebó György filmrendező, producer, zsűritag az ismeretterjesztő filmekről elmodta, mintha alkotóinak nem lenne műfaji önismerete. Kifejtette, több olyan filmet látott dokumentum kategóriában, ami inkább ismeretterjesztő és fordítva. Örömét fejezte ki, hogy az elmúlt 10 év legjobb tudományos ismeretterjesztő mezőnye gyűlt össze, valamint hogy igazán klasszikus természetfilm is szerepelt a versenyben. Hozzátette, a filmeken sajnos látszik az a fajta dramaturgiai ellenőrzés hiánya, látszik az, hogy „a szakma most is atomizált, egy-egy személy körül alakul ki egy látszólagos műhely“. Véleménye szerint nincs meg az a kijelölési folyamat, amely a forgatókönyv és a félig kész film esetében tanácsot ad a rendezőnek.

Kékesi Attila rendező, operatőr egyetértett Papp Gábor Zigmond azon véleményével, hogy egyes filmek hosszabbak a kelleténél, „valójában sok olyan film van, aminek a témája rendkívül fontos, de az alkotó kevéssé figyelt arra, hogy ezt milyen formában adja át“. Véleménye szerint idén nem készült olyan dokumentumfilm, ami teljes egészében kimagaslik a mezőnyből, de vannak olyan alkotások, amelyek sok értéket hordoznak. Kifejtette, megmutatkozik egyfajta új szemlélet: nehéz, fajsúlyos témákról is készülnek könnyed, fiatalos filmek, egyfajta újszerű nézőponttal, kreatív megoldásokkal is találkozott a zsűri.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!