Hírek

2008.02.22. 15:41

Indul a Magyar Géniusz Program, a Fidesz kételkedik benne

A tehetséges diákok támogatására mintegy 48 milliárdos program indul. A Magyar Géniusz Program 3000 ösztöndíjának célja a hazai vagy külföldi tanulási lehetőség segítése, és a tehetségek itthon tartása.

Boda Veronika

Az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében a következő hónapokban indul a Magyar Géniusz Program – jelentette be Gyurcsány Ferenc a Magyar Tehetséggondozás I. Országos Konferenciáján pénteken. A miniszterelnök elmondta, a program célja, hogy egyetlen tehetség se vesszen el, szociális vagy anyagi nehézségei miatt, ezért erre a programra az elkövetkező 5-6 évben 48 milliárd forintot fordítanak majd. A konferencián Gyurcsány beszélt arról is, hogy hamarosan megalakul a Nemzeti Kiválóságok Kollégiuma a legtehetségesebb egyetemi és főiskolai hallgatók számára, amely a 20. századi népi kollégiumok mintáját követi majd. A miniszerelnök azt reméli, a program segítségével haza tudják csábítani a külföldön dolgozó magyar kutatókat és integrálni őket a hazai tudományos életbe, amelyhez a program keretében szintén nyújtanak támogatást.

Hiller István oktatási miniszter elmondta: a nemzet egészét összefogó tehetségkutatásra van szükség, ezért a Magyar Géniusz Programon belül 3000 ösztöndíjas helyet hoznak létre a legkiválóbb magyar tanulók hazai és külföldi tanulmányainak támogatására. A szakminiszter hozzátette mivel a nemzetközi tudásipar leginkább a doktoranduszokat vonja el a magyar egészségügyből, számukra 100 ösztöndíjat biztosítanak és a végzett doktoroknak is körülbelül ugyanennyit. A cél a szaktudás itthon tartása – mondta a miniszter. Valamint támogatást kívánnak létrehozni a posztdoktorok hazatérésének segítésére is. E célra mintegy 150 ösztöndíj helyet biztosítanak – közölte. Valamint hozzátette külföldi oktatóknak, illetve kutatóknak 20-20 ösztöndíjat hoznak majd létre.

Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, az Új Comenius Program elindítója szerint a gazdaságnak igénye van a tudásra, valamint hozzátette első feladat a munka tiszteletének helyretétele lenne. A vállalkozó ezt azért mondta, mert szerinte az ország szemléletében beteg, és nem becsüli meg fizikai dolgozóit. Demján szerint a minőségi oktatáshoz előbb magukat az oktatók „minőségét” kell növelni. Az elnök elmondta, pénzpocsékolásnak tartja, a mennyiségi oktatás támogatását a minőségi helyett.

A Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András kijelentette Gyurcsány Ferenc szavainak és tetteinek semmi közük sincs egymáshoz. Mint ahogy közleményében fogalmazott, a miniszterelnök a tehetségek támogatásáról beszél, közben pedig tehetséges fiatalok tíz- és százezreitől veszi el a továbbtanulás lehetőségét. A tandíj bevezetése ugyanis azt jeleni, hogy a diákok tehetsége és tudása helyett a szülők pénztárcájának vastagsága fogja eldönteni, hogy ki mehet egyetemre, főiskolára – jegyezte meg Cser-Palkovics.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!