Hírek

2008.02.26. 13:35

Jelentés a kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről

A droghelyzet magyarországi kezelése terén a prevenciót nevezte az egyik legfontosabb feladatnak a kábítószerügyi eseti bizottság

mti

A droghelyzet magyarországi kezelése terén a prevenciót nevezte az egyik legfontosabb feladatnak a kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről szóló jelentés ismertetésekor Winkfein Csaba, a bizottság szocialista elnöke kedden a parlamentben.

Mint elhangzott, a 2007-ben létrehozott eseti bizottság foglalkozott a hazai kábítószer-helyzet értékelésével és megállapította, hogy a kipróbálás aránya a cannabis-származékok esetében az összehasonlítható 13 országot figyelembe véve Magyarországon alacsonynak mondható. Az egyéb tiltott drogokat tekintve a felső középmezőnyben, azaz ötödik-hatodik helyen állunk.

Magyarországon az ecstasy, az amfetamin, valamint az LSD inkább elterjedt szerek, viszont a kokainfogyasztás a vizsgált országok átlaga alatt van - mondta Winkfein Csaba. Emlékeztetett arra, hogy az eseti bizottság mandátumát az Országgyűlés meghosszabbította.

A jelentés fontosnak nevezi a drogmegelőzés, illetve a droghelyzet kezelése terén a kormányzati és nem kormányzati, valamint a civil szervezetek együttműködését, ezek koordinálását.

A droghelyzet kezelésére költségvetési pénzekből tavaly 1 milliárd 125 millió forintot fordítottak, az idei keret erre a célra 1 milliárd 84 milliárd forint - közölte a szocialista képviselő, aki szerint az egyik legfőbb célkitűzés ezeknek az összegeknek a szinten tartása.

Az eseti bizottság javasolja egyebek között valamennyi prevenciós színtér, beleértve az iskola ilyen célú egészségfejlesztési programjainak fejlesztését a helyi igényeknek, lehetőségeknek megfelelően. Szükségesnek tartják emellett a média hangsúlyosabb bevonását a szülőket érintő felvilágosító munkába, valamint a drogbetegek komplex rehabilitációját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!