Hírek

2008.02.11. 18:51

Jövő héten döntenek Farkasról és Karsairól

mti

Jövő heti ülésén dönt az MSZP-frakció az egészségbiztosítási törvény zárószavazásától távol maradó Farkas Imre és a jogszabályra nemmel voksoló Karsai József ügyéről - tájékoztatta Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese, frakcióigazgatója hétfőn az MTI-t. A képviselők ügyét a frakció etikai bizottsága vizsgálja meg, és tesz javaslatot a büntetésre - közölte a politikus.

Varju László elmondta: a büntetés lehet pénzbüntetés, továbbá  tisztségből való visszahívás, illetve figyelmeztetés küldése a képviselő pártszervezetének. Mint mondta, a szavazásban való "nem részvétel" ötvenezer forintos büntetést von maga után

Megítélése szerint "többről van szó", mint pénzbüntetésről. AZ MSZP-frakció február 4-i, évadnyitó ülésén Farkas Imre azt kérte, a képviselőcsoport járuljon hozzá ahhoz, hogy ne kelljen részt vennie az egészségbiztosítási pénztárakról szóló, ki nem hirdetett törvény zárószavazásán, míg Karsai József a "nem" szavazatához kért hozzájárulást.

A frakció nem járult hozzá kérésükhöz. Karsai József azzal indokolta döntését, hogy a választókerületében élő polgármesterek titkos szavazáson azt javasolták, ne támogassa a jogszabályt.

Az MSZP parlamenti frakciója az egészségbiztosítási törvényjavaslat tavaly decemberi végszavazásakor egy kivételével igennel szavazott. Farkas Imre igazolatlanul távol maradt a voksolástól, mert - mint később ezt elmondta - nem akarta  megszavazni a jogszabályt.

A törvény nap folyamán tartott zárószavazásán a képviselők 203 igen szavazattal, 173 ellenében, tartózkodás nélkül fogadták el a jogszabályt. A szavazáson a szocialisták képviselő-csoportjából Farkas Imrén kívül nem vett részt a külföldön tartózkodó Filló Pál és a fekvőbeteg Gál Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!