Hírek

2008.02.22. 17:29

Kammerer lesz a zászlóvivő Pekingben

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kammerer Zoltán viszi a magyar zászlót a pekingi játékok augusztus 8-ai megnyitóján – döntött pénteken a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége tatai kihelyezett ülésén. A testület azt is elhatározta, hogy az április 26-án esedékes ünnepélyes fogadalomtételen az Athénban aranyérmes sportlövő, Igaly Diána, valamint egy, a jövő héten kijelölendő vízilabdázó mondja majd az esküt.

BAMA

A grémium átfogó tájékoztatót kapott Mártha Dezsőtől, a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Tanács (NDKT) elnökétől és Tiszeker Ágnestől, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetőjétől. Az NDKT vezetője bejelentette, hogy valamennyi, kvótát szerzett magyar sportolót legalább négyszer ellenőriznek az olimpia rajtjáig. Tiszeker Ágnes ugyanakkor jelezte, továbbra is akad több sportoló, aki nem veszi komolyan a holléti nyilvántartás vezetését – a MOB elnöksége ezért újabb szigorítást rendelt el. Kamuti Jenő főtitkár indítványára elfogadták, hogy annak az olimpiai kerettagnak, akit nem találnak az előre megadott helyen a doppingellenőrök, 48 órán belül jelentkeznie kell a MACS-irodában doppingvizsgálatra. Ellenkező esetben súlyos szankciókkal, akár az ötkarikás csapatból történő kizárással is számolnia kell. Schmitt Pál elnök újból nyomatékosította: milliós nagyságrendű anyagi veszteséget okoz a MOB-nak, hogy a tavaly elfogadott, állami költségvetés által garantált 430 millió forintos olimpiai részvételi támogatás nemhogy nem érkezett meg a MOB-ba, de még szerződés sincs róla. Ezért hitelt kellett felvenni. Sólyom László köztársasági elnök elfogadta a MOB meghívását az ünnepélyes eskütételre, és szólni is fog a csapattagokhoz.

Török Ottó, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) főigazgatója beszámolt arról, hogy az olimpiai felkészülés fő színterét adó nemzeti sportközpontokat folyamatosan fejlesztik, többek között légkondícionálják a tatai edzőtábort. Igyekeznek eszközbeszerzésekkel segíteni a sportágak felkészülését, és rugalmasak az étrend összeállításánál is. Sikerült megmenteni a mátraházi edzőtábort, nem fogják privatizálni, az újjáépítést követően ismét a magyar sportot szolgálja majd a létesítmény. Török Ottó felajánlotta, hogy a pekingi olimpia érmesek grátisz belépőt kapnak a Nemzeti Sportuszodákba, a korábbi olimpiák bajnokai pedig ingyen tölthetik el a hétvégéket partnerükkel a tatai edzőtábor szállodájában. Az elnökség rendkívüli támogatásként az atlétikai szövetségnek 7 millió forintot szavazott meg, amely az új vezetés újrakezdését hivatott megkönnyíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!