Hírek

2008.02.29. 19:16

Katasztrófa idején az éhező egyen hernyót, lárvát

A hangya, a tücsök, a hernyó, a szöcske és a lárva tele van proteinnel és ásványi anyagokkal, így aszály vagy egyéb természeti katasztrófák idején jelentős élelemforrásul szolgálhatnak – hangzott el az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) thaiföldi ülésén.

BAMA

A FAO szakembereinek ismeretei szerint 1400 olyan rovar és hernyófaj él, amelyet rendszeresen fogyasztanak Afrika, Latin-Amerika és Ázsia 90 országában. V. B. Meyer-Rochow német biológus meg van győződve arról, hogy az éhezőkön sikerrel segíthet a rovarfogyasztás, és még kártevőket is pusztítanának. Egy japán tudós szerint a jövőben a bolygóközi űrhajókat sokkal egyszerűbb lenne bogárfarmokkal felszerelni disznók, vagy marhák szállítása helyett az asztronauták étkezésére.

Patrick Durst, a FAO egyik vezető erdőgazdasági szakértője szerint azonban a rovarevés nem biztonságos, és az étkezésre tenyésztett rovarok károsan elszaporodhatnak. Az ENSZ Világélelmezési Programja vezető táplálkozási szakértője is kételkedik, mivel a rovarok rövid életűek és szezonálisak. Tina van den Briel szerint a tenyésztett állatokat kellene rovarokkal táplálni, vagy port készítenének belőlük, melyből kenyeret süthetnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!