Hírek

2008.02.05. 16:03

Keddtől fizetni kell a vesztes munkaügyi pereskedőknek

Tiltakozik a Liga Szakszervezetek a munkaügyi perek költségmentességének megszüntetése miatt.

T. M.

A mai napon és az ezt követően induló eljárásoknál ugyanis a munkavállalóknak is perköltséget kell fizetniük, ha vesztesként hagyják el a tárgyalótermet. Ez a pertárgy értékének a 6 százaléka. Eddig az állam átvállalta ezt a kiadást a vesztes munkavállalóktól, csak a munkáltatóknak kellett megfizetniük. „Azt szeretnénk elérni, hogy azonnal függessze fel a kormány az ezt szabályozó törvény végrehajtását, s az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a szociális partnerek újra tárgyalják meg a munkaügyi perek ügyét” – mondta el érdeklődésünkre Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek szóvivője.

A tervezet 2003. tavaszán szerepelt az OÉT napirendjén, de a Liga szerint akkor nem konkrétan erről volt szó. A Liga azt is kifogásolja, hogy a kormány anélkül döntött a munkavállalókat különösen hátrányosan érintő változásról, hogy az érintett felekkel egyeztetett volna. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szerint ugyanakkor nem váratlan a változás, mivel a polgári eljárások költségkedvezményi rendszerének átalakításáról csaknem öt éve határozott az Országgyűlés. A szaktárca szerint az anyagi, jövedelmi viszonyaikra tekintettel a rászorultak ezután is igényelhetnek költségmentességet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!