Hírek

2008.02.15. 14:21

Ketten őrizetben a milliárdos uniós csalás ügyében

Őrizetbe vette az uniós pályázati csalás két gyanúsítottját a vám- és pénzügyőrség - tájékoztatta a szervezet szóvivője pénteken az MTI-t.

MTI

[caption id="" align="alignright" width="260"] A „kaptármodellnek” keresztelt mechanizmus hátterében egy pályázatíró családi vállalkozás állt, jelentette be Bajnai Gordon – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Sipos Jenő közleményében arra emlékeztetett, hogy a hatóság a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) feljelentése alapján rendelt el nyomozást, az Európai Közösség pénzügyi érdekei megsértésének kísérlete miatt. A nyomozása során beszerzett tárgyi és személyi bizonyítékok alapján csütörtökön a vám- és pénzügyőrség nyomozói őrizetbe vették Z. T. és H. K. budapesti lakosokat, akik megalapozottan gyanúsíthatók az öt év szabadságvesztéssel fenyegetető bűncselekmény elkövetésével.

Az őrizetbe vett személyek azoknak a vállalkozásoknak a vezetői, amelyek a valótlan tartalmú árajánlatokat, illetve pályázatokat készítették, majd benyújtották a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-hez. A 140 mikro- és kisvállalkozást érintő csalási kísérlettel csaknem egymilliárd összértékű, uniós forrásokat tartalmazó fejlesztést célzott meg a „pályázatíró” cég, azonban a jelenlegi adatok alapján nem rendelkeztek ténylegesen a szükséges önerővel, valamint az is alappal feltehető, hogy fiktív számlákkal igazolták volna a befektetések megvalósulását is - írta Sipos Jenő. Hozzátette: a nyomozás jelenleg is tart, hogy minden bizonyítékot begyűjthessenek, és minden szereplő közreműködése tisztázható legyen. A vám- és pénzügyőrség pénteken kezdeményezte az ügyészségnél, hogy vegyék előzetes letartóztatásba a gyanúsítottakat.

Bajnai Gordon szerdán jelentette be, hogy egy 140 mikro- és kisvállalkozásból álló „céghálózat” 970 millió forintos csalási kísérletét akadályozta meg a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. Elmondása szerint a „kaptármodellnek” keresztelt mechanizmus hátterében egy pályázatíró családi vállalkozás állt, amely EU-pályázatokhoz biztos pályázati pénzt ígért, valamint a közbeszerzési eljárás lefolytatását. A pályázatok elsősorban a 60-70 százalékos önrészt igénylő Gazdasági Operatív Programra érkeztek, amelynél 1-10 millió forint támogatás igényelhető technológiai, főleg informatikai eszközök beszerzésére.

A beérkezett pályázatok értékelése során az tűnt fel a  gazdaságfejlesztési központ és a fejlesztési ügynökség  munkatársainak, hogy a 140 pályázat dokumentumait ugyanaz a  pályázatíró cég készítette, és az önrészt igazoló dokumentumokat  tanúként legtöbbször ugyanazok a személyek szignálták.

„Ugyanannak az informatikai eszközparknak a beszerzésére pályázott szinte valamennyi cég, ráadásul jelentősen túlárazták a tételeket, a kiskereskedelemben 768 ezer forintért kapható multifunkciós nyomtató például 2,5 millió forintos beszerzési áron szerepelt” - közölte Bajnai Gordon. Amikor a 140 cég közül 70-et ellenőrizni kívántak a gazdaságfejlesztési központ és a fejlesztési ügynökség munkatársai, akkor 38 mikro- és kisvállalkozás azonnal visszalépett a pályázattól, nyilván arra számítottak, hogy elkerülik az ellenőrzést - jelezte a miniszter, hozzátéve, hogy az ellenőrzésbe bevont cégek közül csak 14-et találtak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!