Hírek

2008.02.16. 06:01

Kígyót-békát kiabál rám, így akar mindenemből kiforgatni

Olvasónktól egy év különélés után válik a felesége, aki önszántából hagyta ott a férfit. Most azt állítja, a másik agresszív volt vele, így neki jár a közös vagyon hetven százaléka.

BAMA

A válóper egy, kettő, esetleg három részből áll. Az egyik a házasság felbontása, a másik (ha van közös vagyon) a vagyonmegosztás. A harmadik, ha vannak kiskorú gyermekek, a gyermekelhelyezés. Az egymással való viselkedés a házassági jogviszony megszüntetésekor jöhet szóba. Ekkor ugyanis meg kell mondani a bíróság előtt, mi vezetett oda, hogy a házasságnak befellegzett. A két fél egyöntetűen kijelentheti, hogy kapcsolatuk véglegesen és visszavonhatatlanul megromlott. Ha ezt mindketten elmondják, szükségtelen részletezni, miért és hogyan. Azt, hogy a másik miképpen viselkedett, akkor szokták közölni, ha az illető nem akar válni. Mondjuk a férfi verekedett, a nő megtagadta a szexuális kapcsolatot, bármelyik bántotta a gyerekeket stb.

A vagyonmegosztáskor mindez nem játszik szerepet. Fő szabály szerint a házasság alatt szerzett vagyon közös, és fele-fele arányban kell rajta megosztozni. (Kivétel lehet ez alól az örökség vagy az olyan ajándék, amit a házasság meglétére való tekintettel kaptak a felek. Ezt az ajándékot a válás miatt az ajándékozó visszakérheti.) A rágalmazás gyakori eszköz a váló felek kezében. Mögötte általában a pénzéhség húzódik meg: az illető minden lehetséges tromfot be akar vetni, hogy előnyösebb helyzetbe kerüljön. Az ügyvédek munkája nem az, hogy a nyerő helyzetben lévőket képviseljék, hanem bárkit, aki hozzájuk fordul. Természetesen felvilágosítva az ügyfelet, hogy mik az esélyei. Ha valakinek az ügye esélytelen, és mégis megbízást ad a képviseletére, az már az ő felelőssége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!