Hírek

2008.02.13. 19:17

Kikophatnak a kontár és szabálytalankodó építők

Joggal félhetnek a szabálytalanul építkezők, ugyanis szigorú, minden apró részletre kiterjedő bírságolási rendszer lépett életbe a napokban.

Világgazdaság

A szigorúság mögött nem titkolt módon az áll, hogy becsukják a feketegazdaság felé nyíló kiskapukat, elrettentsék az építőipari kontárokat és elősegítsék a minőségi kivitelezési munkát. A módosított kormányrendelet az épület számított értékéhez rendel – a szabálysértéstől függő – különböző szorzószámokat, illetve meghatározza a maximálisan kiszabható összeget. Azt is rögzíti a bírságtáblázat, hogy az építkezés szereplőit milyen mértékben terheli a büntetés. A legsúlyosabb retorzió azt a kivitelezőt sújtja, aki „az állékonyságot, az életet vagy az egészséget veszélyeztető” állapotot idéz elő. A kiszabható bírság az épület értékének egy százalékára rúghat, de nem lépheti túl a tízmillió forintot.

A két „tettestárs”, azaz a műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető is anyagi felelősséggel tartozik: egy-, illetve kétmillió forint lehet a rájuk rótt büntetés. Az építési napló hiánya a nagyobb „bűnök” közé tartozik, a kivitelező akár hárommilliós bírságra is számíthat, s félmilliója bánhatja a műszaki ellenőrnek. Igen drága a mulasztás akkor is, ha hiányzik a felelős műszaki vezető az építkezésről: a kivitelező az építmény számított értékének egy százalékát fizetheti büntetésként, a maximális tétel kétmillió forint lehet. Ugyanennyivel sújtható, ha nem megfelelő anyagok, termékek, szerkezetek beépítésén kapják. Ilyenkor a műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető is fizet, legfeljebb fél-fél milliót. Ha pedig az építési szakmunkát olyan személyek végzik, akiknél nincsenek meg a kellő szakmai feltételek, minden egyes szabálytalanul foglalkoztatott után másfél milliós lehet a bírság.

Az építmények számított értékét a kormányrendelet mellékletében található táblázat alapján lehet meghatározni. A különböző típusú épületekhez különböző egységárak tartoznak, azokkal kell beszorozni az adott terület négyzetméterét. Egy többlakásos lakóépület minden egyes négyzetmétere után például 160 ezer forintot kell számítani. Vásárcsarnok esetén 190 ezer forint a szorzó, a szabálytalanul épülő turistaházat viszont 120 ezer forintjával számolják négyzetméterenként.

A kivitelező büntetése (kiszabható felső határ)

Életet veszélyeztető munka 10 millió

Az építési napló hiánya 3 millió

Nem megfelelő anyagok beépítése 2 millió

Hiányzó műszaki vezető 2 millió

A kivitelezési dokumentáció hiánya 1 millió

(Forrás: kormányrendelet)

Világgazdaság A kivitelező büntetése (kiszabható felső határ) Életet veszélyeztető munka 10 millió

Az építési napló hiánya 3 millió

Nem megfelelő anyagok beépítése 2 millió

Hiányzó műszaki vezető 2 millió

A kivitelezési dokumentáció hiánya 1 millió

(Forrás: kormányrendelet) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!