Hírek

2008.02.21. 18:37

Kiszorulhatnak a közbeszerzésből az adótartozást felhalmozó cégek

Március 1-jétől új felelősségi szabályok lépnek hatályba az adózás rendjéről szóló törvényben a fekete gazdaság visszaszorítása érdekében.

D. N.

A szigorítás lényege, hogy a közbeszerzésekben nyertes vállalkozások havi nettó százezer forintnál nagyobb összeget csak akkor fizethetnek ki alvállalkozóiknak, ha utóbbiak 15 napnál nem régebbi adóhatósági igazolással bizonyítják, hogy nincs lejárt köztartozásuk. Ha több részletben történik a kifizetés, akkor kell kérni az igazolást, ha a havi összeg átlépi a százezer forintot. A vállalkozói lánc összes szereplőjére, tehát az alvállalkozók alvállalkozóira is érvényes ez a szabály. Azokra a szerződésekre is vonatkozik, amelyeket ugyan március 1-je előtt megkötnek, de a kifizetés csak azt követően történik meg.

A vállalkozó köteles tájékoztatni az alvállalkozót, hogy a kifizetés a közbeszerzési felelősségi szabály hatálya alá tartozik. A már megkötött szerződéseknél utólag kell ezt megtenni. Ha egy vállalkozás elmulasztja a tájékoztatást, akkor a kifizetés összegének 20 százalékáig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. A fővállalkozó köteles visszatartani a kifizetést a „nullás” igazolás hiányában. Ha ezt nem teszi meg, akkor vállalja, hogy a kifizetés összegéig felelősség terheli az alvállalkozónál nyilvántartott esetleges köztartozásért. Ha az adóigazolás kiállításakor kiderül, hogy az érintett vállalkozásnak van köztartozása, akkor azt az adóhatóság végrehajtja.

Az igazolási kérelmet elegendő csak az APEH illetékes hivatalában igényelni, amely a vámhatóságtól is megkéri a szükséges adatokat. Minden kifizetőre külön igazolást kell kérni. Jó hír, hogy a kérelem illetékmentes, és elektronikus úton is lehet intézni. Papíron a K1, elektronikusan pedig a 08UK11 nyomtatványon kell az adóigazolást igényelni, amelyet az adóhatóságnak nyolc napon belül kell kiállítania.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!