Hírek

2008.02.19. 13:16

Kizárhatják a nemzetközi szervezetből az MPB-t

Ha hatályba lép a sporttörvény tervezett módosítása, akkor ez azt jelentheti, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottságot (MPB) kizárják a nemzetközi szervezetből (IPC) - jelentette be kedden Gömöri Zsolt, az MPB elnöke.

MTI

„Az új jogszabály egy kamarába vonná a fogyatékkal élők hazai sportszervezeteit, miközben az IPC alapszabálya szerint a paralimpiai sportszervezeteknek teljesen önállóan kell működniük, aki ezt nem tartja be, azt kizárják” - mondta az MPB elsőszámú irányítója. „Az MPB pénteki rendkívüli közgyűlésén nem fogadta el a sporttörvény tervezett módosítását és mindent megtesz ennek megakadályozásáért.” Gömöri hozzátette: az MPB ellehetetlenülése veszélyezteti a 2020-as budapesti olimpiai pályázat sikerét is, ugyanis olyan ország nem rendezhet játékokat, amely nem vállalja a paralimpia lebonyolítását is.

„Paralimpiának viszont csak az IPC tagja lehet a házigazdája. Ezenkívül is hiányolom a 2020-as tervekből a paralimpiát. Ha sikeres lenne Budapest kandidálása, az számunkra rendkívüli haszonnal járna, hiszen ez azt jelentené, hogy akadálymentesítenék az épületeket, sportlétesítményeket. Mivel minket ebben az ügyben még nem kerestek meg, úgy tűnik, erről kicsit megfeledkeztek a pályázat előkészítői.”

Gömöri elmondta, hogy a sporttörvény körüli anomáliák még nem érintik a felkészülést a szeptember 6-17. között megrendezésre kerülő pekingi paralimpiára, bár az MPB nagyon szűk keretből gazdálkodhatott. „Rendkívül alulterveztük az igényeinket, Athén előtt 2004-ben 13,5 millió forint műhelytámogatásból gazdálkodhattunk, idén 16 milliót kértünk, amit nem kaptunk meg, sporteszközök beszerzésére, a külföldiekkel versenyképes orvosi háttér biztosítására nincs esélyünk. A minimális feltételek biztosításához 138 millió forintra lenne szükségünk, ebből 19-20 millió hiányzik.”

Az MPB ennek ellenére egy arany-, két-három ezüst és hat bronzérem megszerzését várja a magyar versenyzőktől, akik közül 24-en szereztek kvótát. Bár idén már nem rendeznek kvalifikációs versenyeket, a világranglisták összesítése várhatóan március végére készül el, ekkor dől el végleg, hány magyar paralimpikon lehet ott Pekingben, az MPB 30-34 indulóval számol. A paralimpián mozgáskorlátozott és látássérült sportolók vehetnek részt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a paralimpiai mozgalom népszerűsítése érdekében új kommunikációs stratégiát dolgozott ki az MPB, a szervezet népszerűsítésére felkérték Béres Alexandra fitneszvilágbajnokot, Kovács István olimpiai és világbajnok korábbi ökölvívót és Hajós András televíziós műsorvezetőt. Mindhárman megígérték, kapcsolataikat felhasználva közreműködnek az MPB népszerűsítésében. Béres a tervek szerint a vívók fizikai felkészítésében is részt vesz, ennek részleteiről később egyeztetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!