Hírek

2008.02.12. 16:55

Kondoleáló könyv Tom Lantos emlékére

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén kondoleáló könyvet írhatnak alá a Tom Lantosra emlékezők pénteken kora délután - tájékoztatta a külképviselet kedden az MTI-t.

BAMA

A részvétnyilvánítók pénteken délután egy és három óra között írhatják alá a kondoleáló könyvet a nagykövetség budapesti főépületében, a Szabadság téren. A 80 éves Tom Lantos hétfőn hajnalban hunyt el a Washingtonhoz közeli, Maryland állambeli Bethesda Haditengerészeti Kórházban. A magyar származású demokrata párti képviselő, aki a washingtoni kongresszus alsóházában a külügyi bizottság elnöke volt, januárban  közölte, hogy visszavonul a politikától, mert nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála.

George Bush amerikai elnök "szilárd jellemű emberként, az emberi jogok bajnokaként" méltatta az elhunytat. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter "igazi amerikai hősnek" nevezte Tom Lantost. Magyarországon mindegyik parlamenti párt méltatta a magyar származású politikus érdemeit. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint Magyarország és a régió valamennyi polgára elveszített valakit, aki nagy tehetséggel,  őszinteséggel és hatalmas befolyással képviselte ennek a hányatott  sorsú térségnek az ügyét, szerte a világban. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt emelte ki, hogy egész Közép-Európa tisztelettel adózik  Tom Lantos sokéves állhatatos munkájának, amellyel meghatározó  mértékben járult hozzá a régió demokratizálásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!