Hírek

2008.02.04. 16:36

Leonardo robotoroszlánjának szívéből arany liliomok hullottak

Újabb dokumentumok kerültek elő, amelyek még inkább megerősítik, hogy Leonardo da Vinci kimagasló tehetség volt a tudomány és a művészetek számos területén.

BAMA

Előkerült ugyanis egy levél, amelyben Milánó francia kormányzója dicséri Leonardo építészeti és hidraulikai jártasságát, amely véleménye szerint felülmúlja még a festészetét is. Ezen felül a firenzei nemzeti könyvtárban, egy régi történelemkönyv soha nem publikált ötödik kötetében találtak egy írást, amelyből kiderül: Da Vinci lépegető robotoroszlánjának volt egy korábbi változata is. Ezt 1509-ben XII. Lajos milánói bevonulására készítette. Az oroszlán a városkapu tetején feküdt és amikor a király odaért, felemelkedett, kinyitotta mellét és abból arany liliomokkal teli kék gömbök potyogtak alá. Aztán kivette a szívét, összeszorította és abból is gömbök hullottak ki. A felfedezéseket publikáló Corriere della Sera olasz napilap szerint az 1508 és 1513 közötti hézagosan ismert időszak kutatása még sok érdekességet tárhat fel, és a 2015-re tervezett milánói megemlékezésre való tekintettel erre a korszakra kellene a kutatóknak összpontosítaniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!