Hírek

2008.02.27. 13:20

Lomnici rövidesen átadja az igazságszolgáltatásra vonatkozó javaslatokat

A napokban átadja Szili Katalin házelnöknek a bíróságokra vonatkozó törvénymódosítási javaslatokat Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

BAMA

A jogszabály-változtatások célja többek között a bírói felelősség erősítése és az OIT munkájának átláthatóbbá tétele - mondta Lomnici Zoltán a Csongrád Megyei Bíróság összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón szerdán Szegeden. Hozzátette: külön törvény megalkotását javasolják az igazságszolgáltatás tájékoztatási feladatairól is, amely jogokat állapítana meg - többek között az újságírók számára - a bíróságokkal  szemben. A három tudományos intézet ötvenpontos javaslata alapján - melyek túlnyomó többségét az OIT is támogatta - elkészített  tervezetben szerepel kétharmados törvény és az alkotmány módosítása  is - mondta az elnök.

A kutatók által összeállított javaslatcsomag egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy az OIT tagjai maradjanak-e a megyei bírósági  és a táblabírósági elnökök. A testület a jelenlegi helyzet, a választhatóság fenntartását javasolta. Egy ezt megtiltó rendelkezés feltételezhetően alkotmányellenes lenne, mivel a diszkrimináció tilalmába ütközne - közölte Lomnici Zoltán.

Az OIT folytatni szeretné az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal a bírósági épületek biztonságtechnikai  fejlesztéséről elkezdett tárgyalásokat. A beruházások célja, hogy  mind a 145 bírósági épületet felszereljék beléptető kapukkal és  csomagátvizsgáló berendezésekkel - közölte az elnök. Az általa ismertetett kimutatás szerint 2007-ben csak a Csongrád  Megyei Bíróság épületében - ahol már működnek ilyen berendezések -  több mint hatezer veszélyes eszközt, köztük tizenöt  maroklőfegyvereket, gázpisztolyokat, viperákat, szamuráj kardokat és tőröket vettek el. A bírósági épületek többségénél azonban, pénzügyi nehézségek miatt, még nem tudták kialakítani a megfelelő biztonságtechnikai rendszereket - fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!