Hírek

2008.02.17. 13:11

Már árulják a Mátyás templom tetejét

Díszcsomagolásban, emléktárgyként árulja a Mátyás-templom lecserélt tetőcserepeit a budavári Nagyboldogasszony-főplébánia. A felújítás során lebontott mázas Zsolnay-cserepeket díszcsomagolásban, Varjú Imre kanonok aláírásával darabonként 3600 forintért értékesítik.

Fábos E.

Mátéffy Balázs, a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese azt mondta: az ötlet azért vetődött fel, mert nagyon sajnálják a levett cserepeket kidobni, márpedig azok már alkalmatlanok a tetőfedésre, építési hulladékká válnak. Mátéffy felhívta a figyelmet arra, hogy a II. világháború idején a XIX. század végi, eredeti cserepek nagy része megsemmisült, az 1940-es évek végén ideiglenes cserepek készültek, s azután is csak kevés eredeti, Schulek Frigyes-féle darab került vissza a templom tetejére. Éppen ezért nem minden cserepet adnak el, amit levesznek a tetőről. Nem is tudnák, több mint 150 ezer cserép borítja az ország leghíresebb templomának tetejét. Csak az eredeti darabokat árulják, de a megvételre kínált cserepeknek is inkább eszmei értékük van. Ötven évig a Mátyás-templom tetejét díszítették. A különleges ajándéktárgy iránt egyébként egyre nagyobb az érdeklődés. Turisták, ajándékba vagy a hívek emlékbe vásárolják. Eddig közel ezer darabot adtak el belőle.

A cserepeket díszcsomagolásban árusítják: finom hullámpapírban, közepén ablakkal, amelyben látszik az eddigi elhelyezésről szóló tanúsítvány, feliratozás, és a sorszámozás. Az értékesítésből származó bevételt a templom felújítására szánják. Az épület teljes rekonstrukciója több mint hatmilliárd forintba kerül. A munkákat a kulturális tárca finanszírozza, de nem jut mindenre pénz. Így például a harangok felújítását saját forrásból kell fizetnie a plébániának. Ehhez az adományokon kívül, például a különleges cserepek eladásából származó pénzt is felhasználják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!