Hírek

2008.02.20. 14:45

Már nyomtatják a szavazólapokat az Állami Nyomdában

Megkezdődött a biztonsági elemekkel ellátott szavazólapok nyomtatása a március 9-ei népszavazásra az Állami Nyomdában; a 25 millió, kérdésenként eltérő színű, A/5-ös méretű ív nyomtatása öt napig tart.

BAMA

 A budapesti nyomda géptermeibe és csomagolócsarnokába szerdán engedték be az újságírókat, hogy meggyőződhessenek arról, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a népszavazási papírok, illetve azokat miként csomagolják, "dobozolják" megyei bontásban. A lila, zöld és fehér színű szavazólapok mellett a kőbányai telephelyű cégnél készítik a szavazóköri urnákat, a plakátokat és a jegyzőkönyv-formanyomtatványokat is. A szavazólapokat többféle biztonsági elemekkel látják el. A távirati iroda újságírójának az egyik szakember azt mondta, egyebek mellett úgynevezett UV-jel és mikroírás is véd a hamisítás ellen, így a szavazólapokat nagyon nehéz lenne hamisítani.

A választópolgárok száma valamivel meghaladja a 8 milliót, és miután külön íveken szavazhatnak a résztvevők, ezért kell legalább 24 millió szavazólap. A mintegy egymilliónyi szavazólaptöbbletet is a 11 ezer szavazókörbe juttatják el, ahol a rontott íveket helyettesítik. A közbeszerzési eljáráson nyertes cég 335 millió forintot kap a munkáért. A szavazólapok és a többi népszavazási nyomtatvány útját a megyékbe biztonsági őrök felügyelik. Az MTI-nek a helyszínen nyilatkozó szakember ugyanakkor elmondta azt is, hogy a külképviseleti szavazókörökbe nem az itt nyomtatott szavazólapok kerülnek; csak a biztonsági elemekkel ellátott íveket küldik ki a követségekre. A külképviseleten dolgozók feladata lesz majd, hogy a biztonsági ívekre (az előző országgyűlési választásokra beszerzett) különleges gépekkel rányomtassák a kérdéseket. Az Országos Választási Iroda munkatársa elmondta: a nyomtatványok előállításához több mint 100 tonna papírra, 240 kilogramm festékre van szükség, továbbá 160 kilométer nemzeti színű szalagra, 80 kilométer nemzeti színű zsinórra, valamint 150 ezer darab tollra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!