Hírek

2008.02.10. 06:08

Már vödrökkel is védik a honfoglalókat

Komoly veszélyben van a Feszty-körkép Ópusztaszeren. A magyarok bejövetelének helyet adó épület ugyanis évek óta beázik. Csapadékosabb időben a pénzhiány miatt vödrökkel és tálcákkal védik a tablót.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="180"] A magyarok bejövetelének helyet adó épület évek óta beázik
[/caption]Az, hogy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark központi, múzeumi épülete felújításra szorul, nem újdonság. Az első erről szóló tervek 2003-ban készültek. Az akkori kalkuláció szerint kétszázmillió forint kellett volna ahhoz, hogy a múzeum tetőszerkezete újra azt a feladatot lássa el, amire tervezték: védje meg az épületet és a benne lévő értékeket.

Horváth Gábor, az emlékpark igazgatója tavaly tavasszal beszélt először arról, hogy tarthatatlan a helyzet. „Úgy gondolom, kötelességem volt felhívni a nyilvánosság figyelmét arra, hogy nagy baj van, azért, hogy ne juthassunk el odáig, hogy be kelljen zárnunk a múzeumot – mondta el lapunknak az igazgató. – A tetőszerkezet olyan állapotban van, hogy egy nagyobb vihar tönkreteheti, és folyik be az esővíz, ha csapadékosabb az idő. Ezen pedig mielőbb változtatni kell, különben tragikus sorsra juthat a körkép, ami azon túl, hogy az emlékpark legfőbb vonzereje, a nemzeti identitás legfontosabb emlékhelye. Ha a funkciója más is, de a jelentősége szerintem a Nemzeti Múzeummal mérhető, számomra ezért nem is kérdés, hogy ha ilyen helyzetbe kerül, az államnak segítenie kell” – tette hozzá Horváth Gábor.

Szentkirályi Miklós, a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora is megvizsgálta a körképet, és azt állapította meg, hogy a festmény egyelőre még jó állapotban van, a fölötte lévő tetőt azonban sürgősen fel kell újítani. A csapadékvíz ugyanis valóban veszélyezteti a tablót. Igaz, egyszer érte víz, de rá nem folyik, mert vödrökkel és tálcákkal ezt azóta megakadályozzák. Az előtte álló terepasztalra azonban folyamatosan kerül víz, mivel fölötte olyan hiányosságok vannak a tetőn, amit egyszerű praktikákkal már nem lehet megoldani.

Mint arra a szakember rámutatott, a víz mellett veszélyt jelent az is, hogy az épületben viszonylag meleg van – az átlaghőmérséklet 18-20 fok – és magas a páratartalom, ami kedvez a gombák szaporodásának. Ha a tetőszerkezet elkezd gombásodni, a fertőzés hamar átterjedhet a festményre, ami sokkal nagyobb károkat okozhat, mint a beázás. Horváth Gábor azt mondta: a kulturális tárca szakmai segítséget és valamennyi pénzt is ígért, de a felújítás költségeit szerintük elsősorban a Csongrád Megyei Önkormányzatnak kellene állnia. A megyének erre nincs ennyi pénze, de pályázati úton próbálnak forrást találni, és tavaly ősszel egy alapítványt is létrehoztak, hogy megvédjék a Feszty-körképet.

Többször veszélybe került a kép

1891-ben Feszty Árpád egyik párizsi útja során megnézte Detaille és Neuville körképét, a Napóleoni csatát. Ő is hasonló elképzeléssel állt elő: a bibliai özönvíz történetét viszi vászonra. Apósa, Jókai Mór beszélte rá, hogy fesse meg inkább a magyarok bejövetelét. A budapesti millenniumi kiállítás legnagyobb szenzációjának, A magyarok bejövetele című alkotásnak 1893. augusztus 20-ára kellett volna elkészülnie, határidőre azonban csak a színvázlat volt meg. A mű végül 1894 májusára készült el.

A képet a millennium után Londonba szállították a világkiállításra. Már 1909-ben fel kellett újítani. A második világháborúban a fővárost ért egyik bombatámadásban a körkép épülete és vászna is károkat szenvedett. Csak az 1970-es években határoztak arról, hogy fel kell újítani. Megkezdődtek a munkák, de a pénz elfogyott, így 1979-ben abba is maradt. 1991-től egy lengyel restaurátorcsoport végezte az újabb helyreállítást. Ez négy évig tartott, 2,7 millió dollárba került, és a körképet 1995-ben avatták fel.

A képet a millennium után Londonba szállították a világkiállításra. Már 1909-ben fel kellett újítani. A második világháborúban a fővárost ért egyik bombatámadásban a körkép épülete és vászna is károkat szenvedett. Csak az 1970-es években határoztak arról, hogy fel kell újítani. Megkezdődtek a munkák, de a pénz elfogyott, így 1979-ben abba is maradt. 1991-től egy lengyel restaurátorcsoport végezte az újabb helyreállítást. Ez négy évig tartott, 2,7 millió dollárba került, és a körképet 1995-ben avatták fel. A magyarok bejövetelének helyet adó épület évek óta beázik -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!