Hírek

2008.02.07. 17:19

Március 9.: Az államfő is elmegy szavazni

Sólyom László köztársasági elnök elmegy március 9-én szavazni, mivel szerinte a népszavazás intézménye nagyon fontos

BAMA

Sólyom László köztársasági elnök elmegy március 9-én szavazni. Erről az  államfő az Inforádiónak adott csütörtöki interjúban beszélt. A köztársasági elnök január 23-án döntött arról, hogy március 9-ére tűzi ki a Fidesz és a KDNP által 2006 októberében kezdeményezett népszavazást. Mint Sólyom László a rádiónak kiemelte, három tényező határozta meg, mikorra tűzi ki a népszavazás időpontját.

"Az egyik az volt, hogy most már ismert szokásom szerint a lehető legkorábbi dátumot választottam, "az ilyen függő állapotnak a legjobb mihamarabb véget vetni" - jelentette ki a csütörtökön délelőtt felvett, de este sugárzott műsorban. Második tényezőként említette, a népszavazás kérdése másfél éve húzódik, és szerinte az összes lehetőséget kimerítették arra, hogy minél később kerüljön rá sor. Ezzel szemben tudatosan, a lehető legelső pillanatban döntöttem, ugyanis amint az Alkotmánybíróság nyilvánosságra hozta határozatát, egy óra múlva már kitűztem a lehető legközelebbi napot - fogalmazott az államfő.

Véleménye szerint szerencsésen alakult az is, hogy a népszavazás időpontját ki lehetett tűzni március 15-e előtt. Sólyom László közölte: semmiképpen nem szerette volna, hogy március 15-ét, vagy akár húsvét ünnepét a kampány beárnyékolja.

Újságírói kérdésre, miszerint az állami ünnepet nem befolyásolja-e a kampány végkimenetele, a köztársasági elnök azt mondta, soha nem volt benne félelem attól, hogy mi fog történni. Az a szerencsés, ha túl vagyunk rajta - tette hozzá. Véleménye szerint a győztes és a vesztes politikai bölcsességétől függ, hogyan reagál majd az eredményekre.

Az államfő a népszavazási kampány jellemzése kapcsán úgy fogalmazott, hogy az MSZP kampánya láthatóan megtartja a kérdéseket a legszűkebb tárgyi keretben, az SZDSZ és a Fidesz kampánya pedig kitágította a kérdések holdudvarát. Sólyom László arról a meggyőződéséről is hangot adott, miszerint  a kérdések alkotmányos módon vannak feltéve, és nem járatják le a népszavazás intézményét.

Helye van a népszavazásnak a politikai rendszerben - jegyezte meg. Úgy vélte, március 9-én mindenki eldöntheti, szimbolikus szavazatot akar leadni, vagy a 300 forintról akar szavazni. "Én elmegyek szavazni" - jelentette ki az államfő, majd hozzátette: 1990-ben, 48 éves korában ment el először szavazni, és azóta minden egyes alkalommal élt szavazati jogával.

A köztársasági elnök értékelése szerint a kormány érdemben is foglalkozott az egészségbiztosítási törvény kapcsán megfogalmazott kifogásaival, ugyanakkor továbbra is aggályosnak látja, működhet-e a gyakorlatban az a terápia, amit a kormány a jelenleg rendkívül alacsony hatásfokkal működő egészségügyi rendszer megváltoztatására javasol.

Támogatottság nélkül nem fognak sikerülni az előttünk álló nagyon nehéz reformok - fogalmazott az államfő.

Sólyom László december 27-én küldte vissza újratárgyalásra az Országgyűlésnek az egészségügy átalakításáról szóló törvénymódosítási javaslatot. Ennek kapcsán kiemelte: nem tehette  meg, hogy a törvénymódosítási javaslattal az Alkotmánybírósághoz fordul. "Akkor fordulhattam volna az Alkotmánybírósághoz, ha a már elfogadott, de ki nem hirdetett törvény alkotmányellenes" - tette hozzá az államfő. Mint mondta, nagyon alaposan megvizsgálták a törvényt, és úgy találták, nincs olyan rendelkezése, ami az alkotmányba ütközne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!