Hírek

2008.02.17. 13:13

Másfél millió eladott példánnyal a Harry Potter-sorozat minden csúcsot megdöntött

Másfél millió példányt adtak el eddig a Harry Potter-könyvekből, a hetedik, egyben utolsó részből a múlt hét csütörtöki megjelenése óta nagyjából hatvenezer példány kelt el – mondta el lapunknak a Balázs István, az Animus Kiadó vezetője.

M. G.

Balázs hozzátette: még nincsenek pontos adatok, a több tízezer előjegyzés azt mutatja, első körben körülbelül százötvenezer példányban fogy el a Harry Potter és a halál ereklyéit. Az Animus a varázslótanonc kalandjaival a magyar könyvkiadás egyik legsikeresebb üzleti vállalkozását vitte végbe: az 1991-ben családi vállalkozásként alapított kiadó kezdetben nyelvkönyveket adott ki, majd a híres amerikai pszichokrimi író, Dean R. Koontz műveivel hívta fel magára a figyelmet. Mindenidők legnagyobb könyvsikerére – a világon 65 nyelven több mint 400 millió példányt adtak el eddig a sorozatból – Balázs 1997-ben, az első kötet, a Harry Potter és a Bölcsek Köve brit sikere után bukkant rá. „Akkor jelent meg a második kötet, és mivel más magyar érdeklődő nem volt, megvettük a kiadás jogát. Határozottan kockázatosnak éreztük a döntésünket, mivel abban az időben az volt az uralkodó vélemény, hogy a tizenéves korosztályt egyre kevésbé lehet rávenni az olvasásra, különösen arra, hogy egy teljesen ismeretlen szerző művét vegyék kézbe” – mondja Balázs István, aki a könyv titkát főleg abban látja, hogy a csodavilág idézés – ahogy pl. Kende Hanna pszichológus utal rá épp a Harry Potter jelenséggel kapcsolatban – a gyerekek alapszükséglete.

„A jó és a gonosz harca pedig már a legősibb mítoszokban is feltűnik, amint ez adja a magvát a Star Wars sorozatnak vagy A gyűrűk urának is. Harry Potter ezt a sort folytatja, életteli karakterekkel, filmszerű pergéssel és sok humorral. A titok összetevői tehát mind ismertek az irodalomban, ezeket vegyíti mesterien a szerző.” A Harry Potter jelenséget azonban ő is egyedinek tartja, nem hiszi, hogy a közeljövőben megismétlődhet egy ilyen mértékű könyvsiker. „Ám ahogy az ismert mondás szól: sohase mondd hogy soha.” – tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!