Hírek

2008.02.10. 13:38

MDF: nincsenek biztonságban a MÁV utasai

Nincsenek biztonságban a MÁV Zrt. utasai, mert a vasúttársaságnak kilenc hónapja nincs meg a szükséges pályavasúti és személyszállítási engedélye - mondta Katona Kálmán vasárnap Budapesten. A MÁV Zrt. cáfolja a képviselő szavait.

BAMA

Közlése szerint az MDF az Országgyűlés elé viszi az ügyet, hétfőn a parlamentben kérdezi meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A Magyar Vasúti Hivatal tavaly májusban nem tartotta megfelelőnek a szervezeti felépítést ahhoz, hogy a MÁV biztonságos szolgáltatást tudjon nyújtani; az ilyen szolgáltatások közé tartozik a váltók, a vasúti pálya, a biztosítóberendezések ellenőrzése. Ha nem a MÁV-ról lenne szó, hanem egy másik vasúti társaságról, akkor ennek az engedélynek a hiányában nem mehetnének a vonatok. Olyan állapotban van a MÁV egésze, hogy ha most bármelyik része engedélyt kérne, akkor azt nem kapná meg. Úgy tűnik, hogy csak a MÁV-START a kivétel ez alól - emelte ki.

Katona Kálmán rámutatott: a kormány nagyon határozottan fellép az engedély nélküli magántevékenység ellen, de saját legnagyobb vállalatának szabálytalanságai ellen nem. Az a probléma lényege, hogy az állami tulajdonú cégek a tulajdonos cinkos kacsintása mellett nem veszik komolyan a szabályokat - tette hozzá. A Magyar Vasúti Hivatal június 30-án jelentős feltéteket szabva adta meg az engedélyt a MÁV-START Zrt-nek. A vasúttársaság személyszállítási cége így 2007. július 1-jén elindulhatott. Decemberben azonban már nem kapott engedélyt a vontatási tevékenységet végző MÁV-TRAKCIÓ. A MÁV „értetlenül állt” a döntés előtt - idézte fel a történteket Katona Kálmán.

Semmilyen összefüggés nincs a vasúti hivatal engedélyének megléte és az utasok biztonsága között, írta tegnapi közleményében a MÁV Zrt. A pályavasúti működési engedély kiadását a vasúti hivatal különböző bürokratikus kötelezettségek teljesítésétől teszi függővé, állította a társaság. A MÁV Zrt-t két hete egyébként 100 millió forintra bírságolták a jogosulatlan pályahasználat miatt.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!