Hírek

2008.02.26. 06:02

Meg akarom változtatni a végrendeletemet

Olvasónk egyedülálló. Törvényes örököse az édesapja, de a hölgy végrendeletben vagyonát keresztgyermekeire hagyta. Most azt szeretné, ha mégis az apa örökölne.

BAMA

A törvényes örökös, tehát akinek az örökség végrendelet nélkül jutna, a leszármazott. Ha az örökhagyónak nincs gyermeke, unokája, akkor javai házastársára szállnak. Ha az sincsen neki, belépnek az öröklési rendbe a felmenők, tehát a két szülő. Olvasónknak nincs gyermeke, édesapja él, édesanyja meghalt. Tehát valóban az apa a törvényes örökös. Azzal, hogy a hölgy évekkel ezelőtt végrendeletet készített öccse három gyermeke javára, örökösei a megjelölt személyek lettek. A köteles rész az édesapának persze így is járna. Ez pedig mindama ingatlan és ingó javak fele, amelyet az apa végrendelet híján örökölne.

Mint olvasónk írja, az évek során megváltoztak a családon belüli viszonyok. Érzelmileg közelebb került édesapjához, aki idősödő férfiként ráadásul többféle betegséggel küszködik. A hölgy úgy érzi, ha ővele megtörténne végzetes baj, édesapja jobban rászorulna az örökségre, mint testvére gyermekei. A végrendelet nem kőbe vésett írás – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Meg lehet változtatni. Ez esetben elég visszavonni, hiszen a törvényes örökös úgyis az, akit a hölgy annak akar. Az apa. Mivel a végrendeletet ügyvéd készítette, a hölgy keresse őt fel. Közölje, hogy visszavonja a végrendeletet. Erről szintén születik majd dokumentum, illetve nyilatkozat. A dologról az eddigi örökösöknek nem kell tudniuk.

Ha másvalakit akarunk megjelölni, mint előzőleg, akkor a korábbit nem kell külön visszavonni. Az új végrendelettel ez automatikusan megtörténik. Mindig az a végrendelet érvényes, amelyen frissebb a dátum.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!