Hírek

2008.02.01. 17:59

Még negyven kórház adós a várólistával

„Ha várakozni kell, akkor a beteg tudja követni, hogy mennyit kell várnia, ne övezze ezt titok egy zsebben tartott előjegyzési naptárban” – jelentette ki pénteken az egészségügyi miniszter.

É. S.

Horváth Ágnes felmérésekre hivatkozva közölte, hogy Magyarországon átlagosan nem kell többet várni egy műtétre, mint Európai Unió más országaiban, ahol teljesen normális az, hogy a nem fontos műtétekre várni kell. A jelentkezés ideje határozza meg, hogy a listán hova kerülnek fel a betegek, de előfordulhat a sürgősség miatti előbbre sorolás, ezt azonban indokolni kell. A nyilvános várólista vezetése január elseje óta kötelező. Ennek 51 kórház már eleget tett, de mintegy 40 intézmény még nem vezeti nyilvánosan a várólistákat, pedig az előírások 2007 májusa óta ismertek. Április 15-től minden kórháznak le kell adnia első jelentését a listák helyzetéről, ha ezt nem teljesítik kétszázalékos finanszírozás-megvonásban részesülnek.

„Az egészségügyi kormányzat lehetetlen helyzetbe hozta a kórházakat, a kormányzati pénzbehajtás miatt ugyanis kórházi osztályok kerültek a működésképtelenség szélére, és számos beavatkozást pénzügyi okok miatt nem tudnak elvégezni az intézmények, miután 200 milliárdot vontak ki az egészségügyből” – mondta pénteken Pesti Imre, a Fidesz képviselője.

É. S. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!