Hírek

2008.02.29. 18:34

Megállapodtak a betegszállítók finanszírozásáról

Megállapodtak a betegszállítás idei évi finanszírozásáról az érintett szervezetek pénteken az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP); erre a célra 2008-ban 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségbiztosítási alapban.

BAMA

Körösi László, az OEP főosztályvezető-helyettese a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón elmondta: a korábbi 88 forint/kilométer díjat 100 forint/kilométerre emelték. Hozzátette: az év eleji nehézségek is rendeződtek. A mentés és betegszállítás januári szétválasztása sikerrel vizsgázott, mindenki alkalmazkodott az új rendszerhez - tette hozzá. Bíró Ferenc, az Országos Betegszállító Szolgálat (OBSZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy "nagy kő esett le a szívünkről", és ezzel az emelt kilométerpénzzel már el tudják látni feladatukat. Kiemelte: a magánszolgáltatók irányítási rendszere is jól működik, az ország minden táján elérhetőek és megtalálják őket, azonban az irányítási költségek növelése indokolt lenne, és ez ügyben még szeretnének tárgyalni az Egészségügyi Minisztériummal.

A mentés és a betegszállítás januári szétválásával a finanszírozás is szétvált az Egészségbiztosítási Alapon belül, a betegszállításért ugyanakkor most sem kell fizetnie az állampolgároknak, hiszen az megmarad a társadalombiztosítási finanszírozásban. Az életmentést, az úgynevezett utcai mentést, a súlyos állapotú betegek szállítását továbbra is a mentőszolgálat végzi, az OBSZ a betegkísérőt, vagy még azt sem igénylő szállításokat végzi.  Az Országos Betegszállító Szolgálat tavaly augusztusban alakult.  Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke a megalakuláskor elmondta: 450 járművel látják el országosan a betegszállítási feladatokat. Az egészségügyi kormányzat 2006 nyarán döntött arról, hogy fokozatosan szétválasztja a sürgősségi mentést és a betegszállítási feladatokat. A két feladat elválasztásával a cél az volt, hogy az állami pénzek döntő részét a sürgősségi mentés fejlesztésére lehessen fordítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!