Hírek

2008.02.11. 18:18

Megelőzhető lenne évente háromszáz gyermek halála

Évente mintegy 300 fiatalkorú hal meg könnyen megelőzhető balesetben Magyarországon

Z. H.

Évente mintegy 300 fiatalkorú hal meg könnyen megelőzhető balesetben Magyarországon. A gyermekbalesetek 19 éves korig minden korcsoportban vezető halálok, s több gyermek hal meg így – leszámítva tehát a csecsemőkort –, mint együttesen az összes többi halálesetben. Az unió három éves programja 2007-ben ért véget, melyben segítik a tagországokat saját Gyermekbaleset-megelőzési Akciótervük kidolgozásában.

Magyarországon a gyermekbalesetekben nagyjából kétszer annyi fiú hal meg, mint lány. A megalkotott jogszabályoknak köszönhetően a közlekedési balesetekben elhunytak aránya csökkent. Igen sok tragikus baleset fulladás, leesés, mérgezés, égés-forrázás és vízi biztonság hiánya miatt következik be. Ezeket az eseteket jogszabályszigorításokkal mérsékelni lehetne, mint ahogy tették ezt sikerrel Svédországban.

A kórházi kezeléssel végződött balesetek szám évente Magyországon 14 éves korig, mintegy 19 ezer, 15 és 24 év között pedig 17 ezer, a legtöbb esetben esések következményeként. Bényi Mária, az ÁNTSZ osztályvezetője szerint az unió ajánlásainak ellenére az alapvető óvintézkedések betartása is – gyógyszerek elzárása, bányatavakban való fürdés, pöcegödrök ellenőrzése – hadilábon áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!