Hírek

2008.02.07. 16:46

Meghosszabbíthatja az idősek életét az internet

Sajnos jelenleg az idősek nagy része nemhogy az internetet nem használja, de enyhe túlzással még a számítógépet sem tudja bekapcsolni.

N. M.

„Az internetezés meghosszabbíthatja az idősek életét” – hangzott tegnap az érdekes megállapítás egy ötven éven felülieknek szóló kiállítás sajtóbeszélgetésén. A szakértők szerint manapság a közösségi lét, a kapcsolattartás egyik legfőbb színtere a világháló. Ha pedig ebben nem vesznek részt a nyugdíjasok, magányosak lehetnek, és akár ki is szakadhatnak a társadalomból, ami miatt többet betegeskedhetnek.

Sajnos jelenleg az idősek nagy része nemhogy az internetet nem használja, de enyhe túlzással még a számítógépet sem tudja bekapcsolni. Egy friss kutatás szerint az 50-59 év közöttiek 36, míg a 60 év felettieknek csupán 12 százaléka szokott böngészni az infosztrádán. „Segíteni kell az időseket az infokommunikációs technológiák használatában” – hangsúlyozta a tájékoztatón Dombi Gábor, az informatikai szervezeteket összegyűjtő Inforum főtitkára. Ezt felismerve indította el négy éve a „Kattints rá, Nagyi!” programot a Budapesti Művelődési Központ (BMK). Jelképes díjért, mindössze ezer forintért vhetnek részt az idősek a 25 órás, általában hat alkalomra osztott alapfokú számítógépes tanfolyamon.

Tavaly óta országszerte 25 helyszínen lehet bekapcsolódni a programba. Így egyebek között Egerben, Dunaújvárosban, Pécsett, Salgótarjánban, vagy akár Vértesszőlősön is tanulhatnak netezni a nagymamák és a nagypapák. „Olyannyira nagy az érdeklődés a tanfolyam iránt, hogy gyakran várólista is van” – mondta érdeklődésünkre Kis Gábor, a BMK munkatársa. Az idén 1500 nyugdíjaskorú kerülhet ki naprakész informatikai tudással az iskolapadból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!