Hírek

2008.02.03. 17:50

Megjött a szerbek kedve a szavazáshoz

F. K.

Kiemelkedően magas volt a részvétel a szerbiai elnökválasztások második fordulóján. A belgrádi független megfigyelő csoport, a CeSID adataira hívatkozva az AFP vasárnap azt közölte, hogy már az első 5 órában a 6.7 millió szavazásra jogosultak 22 százaléka leadta voksát. A szavazási kedvet valószínűleg a tavaszias időjárás mellett az is motiválta, hogy a két jelölt, a mérsékelt Borisz Tadics jelenlegi elnök és a nacionalista Tomislav Nikolic fej-fej mellett vezet a népszerűségi listákon.

Tadics egyesíti azokat az erőket, amelyek Szerbia jövőjét – ugyan Koszovó nélkül – de Európán belül képzelnék el. Az elnököt támogatják a mérsékelt pártok, valamint szinte az összes nemzeti kisebbség, így a vajdasági magyarok is. Tadics többször kifejtette: nem támogatja Koszovó kiválását Szerbiából, de nem hajlandó erőszakot alkalmazni, hogy megtartsa a szakadár tartományt. Nikolic ellenben a keményvonalas Milosevics-i irányelveket követi, és nyilatkozatai szerint kész lenne háborút is indítani Koszovóért.

Márpedig erre hamar sor kerülhet: egyes albán vezetők nyilatkozatai szerint a tartomány akár a mai napon is kikiálthatja függetlenségét. A közelgő eseményre már előre hangolnak a Balkánnal szomszédos uniós országok diplomatái, így a magyarok is. A Külügyminisztérium pénteken nyilatkozatban cáfolta, hogy hazánk elsőként ismerné el Koszovót, mint azt April H. Foley az Egyesült Államok budapesti nagykövete állította. Budapest már csak azért sem tehet ilyen elhamarkodott lépést, mert tekintettel kell lennie a több százezres vajdasági magyar kisebbségre. Szlovákia is jó előre közölte, hogy valószínűleg egyetlen uniós államként, nem ismerik el a szakadár tartományt. Pozsony ugyanis attól tart, hogy Koszovó követendő példát mutat a dél-szlovákiai magyar kisebbségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!