Hírek

2008.02.16. 14:59

Megkezdték a március másodiki orosz elnökválasztást

Az Altaj hegység nehezen megközelíthető területein megkezdődött a március 2-re kitűzött orosz elnökválasztás. A kínai és a mongóliai határon szolgálatot teljesítő határőrök adhatják le elsőként szavazataikat.

BAMA

Péntektől az Oroszországi Föderáció 28 régiójában 276 távoli, nehezen megközelíthető területen összesen 2000 választókörzetben történik előre hozott szavazásra, 140-150 ezer választópolgár adhatja le szavazatát március 1-ig. Az előzetes szavazás megszervezése és lebonyolítása mintegy 700 millió forintnak megfelelő rubelbe kerülhet, abban az esetben, ha sikerül egy fordulóban meg választani az elnököt, ha második fordulóra is szükség lesz, a költség megduplázódik - hangzott el korábban a Központi Választási Bizottságnál. Előre leadhatják szavazataikat a külföldön lévő orosz állampolgárok is: a külföldi választási körzeteket a választási bizottság jelölte ki főleg a nagykövetségek és a konzulátusok székhelyén.

Február 29-én 12 muzulmán országban nyílnak meg a szavazóhelyiségek, Mauritániában március 1-én, Grúziában és Indiában február 27-től lehet voksolni. Az orosz választási bizottság összesen mintegy 60 ezer külföldön lévő állampolgár szavazatára számít. Az előzetes voksolás lehetősége a tengereken lévő hajók legénységének is kijár. A lehetőség igénybevételéről a helyi választási bizottságok döntenek. Így például Csecsenföldön a helyi bizottság úgy döntött, hogy több határőr- és egyéb egységnek engedélyezi az előzetes szavazást, mivel ezek az elnökválasztás napján szolgálatban lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!