Hírek

2008.02.01. 16:05

Megvizsgálhatja az APEH az utazási szokásokat is

Az utazási irodáknál történt APEH-vizsgálatok célja nem lehet általános adatgyűjtés, de az ellenőrzések során elengedhetetlen, hogy az adóhatóság az érintett adózókkal kapcsolatba került ügyfelek adatait megismerje – írta levelében az adatvédelmi biztos jogkörében eljárt Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ).

BAMA

Az érdekképviselet tavaly július közepén fordult az adatvédelmi biztoshoz. Kifogásolta, hogy az APEH egyes megyei igazgatóságai megnézték az utazási irodák szerződéses állományát. A szövetség azt feltételezi, hogy ezt azért tette az adóhatóság, hogy kiszűrje a nagyobb értékű utazásokon részt vett ügyfeleket, s előzetesen adatot gyűjtsön a vagyonosodási vizsgálatokhoz. Szabó Máté előzetesen megkérdezte az APEH-elnöktől kért választ a felmerült aggályokra. Szikora János levelében leszögezte: az adóhatóság az ellenőrzött adózó nyilvántartásaiban, bejelentéseiben szereplő adatok valóságtartalmát vizsgálja, nem az ellenőrzésre kiválasztás érdekében gyűjt adatokat. Az országgyűlési biztos válaszában azonban hangsúlyozta, hogy helytelen, ha a vizsgálat burkolt információ-gyűjtés a magánszemély adózókról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!