Hírek

2008.02.20. 06:18

Mi lesz az autómmal, ha tüntetés van az utcában?

ELSZÁLLÍTJÁK – Olvasónk a sok tüntetés közepette tart tőle, hogy egyszer olyan helyen talál hosszabb időre leparkolni, ahol a rendőrség lezárta és kitáblázta az utat. Mi lesz a gépkocsival?

R. V.

A rendőrség valóban kitáblázza, ha valahol tüntetés, egyéb rendezvény, esetleg csőtörés van, hogy azon a helyen tilos parkolni. Csakhogy valóban előfordulhatnak esetek, hogy valakinek az autója az illető önhibáján kívül ott marad. A tulajdonos például elutazik külföldre vagy hosszabb időre nyaralni, netán napokig, hetekig nem is megy a gépkocsi közelébe. Ezért a rendőrség videóra felveszi azokat az autókat, amelyek a figyelmeztető tábla kirakása idején a helyszínen álltak – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságon. Szintén kamerával rögzítik azon autók képét, amelyek már a tábla kirakása után parkoltak oda.

Minden autót elszállítanak a helyszínről, olyan közterületre, ahol biztonságban vannak. Budapesten például a Hősök tere egy ilyen hely. A szállítást a rendőrség a saját költségén oldja meg. Aki vétlen abban, hogy nem parkolt át máshová az ideiglenesen tiltott utcából, azt nem terheli felelősség. Akiről viszont a videófelvételek alapján bebizonyosodik, hogy egyszerűen fittyet hányt egy szabálynak, azzal a rendőrség kifizetteti a szállítási költséget. Sőt, szabálysértési eljárást is indít tiltott parkolásért. A bírság tízezres nagyságrendű tétel is lehet. A tiltás, táblák, a tüntetések durvulása ellenére mindig vannak olyanok, akik semmibe véve a figyelmeztetést, az érintett helyre parkolnak. Ez felelőtlenség, és elsősorban az autótulajdonosnak önmagával és gépkocsijával szemben. Hiszen ilyen körülmények között, ha a rendőség netán mégsem szállíttatja el, az autó igen könnyen megsérülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!