Hírek

2008.02.21. 17:54

Mikola: a népszavazással megelőzhető az ezerforintos vizitdíj

A március 9-ei népszavazás tétje már nem csak a háromszáz forintos vizitdíj, hanem az ezerforintos vizitdíj megelőzése is - jelentette ki Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa csütörtökön Budapesten.

MTI

Nőtt a népszavazás tétje: amennyiben nem lesz sikeres a referendum, biztos, hogy jelentősen meg fogják emelni a vizitdíjat - fogalmazott az ellenzéki képviselő. Mint mondta, a világon a piaci egészségügyi rendszerek példája azt mutatja, hogy hatféle technikával tud plusz bevételhez jutni a magánbiztosító vagy pénztár. Ezek közül az egyik preferált megoldás a beteg által fizetett önrész, vagyis a vizitdíj és a kórházi napidíj megemelése, hiszen ez a szolgáltatás igénybevételét is visszaszorítja.

Mikola István a bevételnövelő módszerek között említette még a járulékemelést, a gyógyító szolgáltatások árának csökkentését a kórházak felé, a betegek "alulkezelését", illetve a "lefölözést", amely a biztosító számára kisebb kockázattal járó, egészséges emberek kiválasztását jelenti, valamint az "átléptetést", amellyel a biztosító megszabadulhat a nagy ráfordítást igénylő, súlyos betegektől. A fideszes politikus felidézte, hogy 2006-ban Kökény Mihály és Vojnik Mária, az MSZP egészségügyi szakpolitikusai, valamint Kuncze Gábor, az SZDSZ akkori elnöke is tagadta, hogy fizetős egészségügyet akarnának bevezetni, most pedig Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese és Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője beszél arról, hogy a kormánypártoknak nincs szándéka megemelni a vizitdíjat. "Már csak a legőszintébb becsületszavuk hiányzik" - jegyezte meg Mikola István.

Az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere beszélt arról is, hogy hétfőn Rácz Jenő, volt szocialista egészségügyi miniszterrel, a veszprémi kórház jelenlegi igazgatójával és Gógl Árpád, egykori fideszes tárcavezetővel tárgyaltak az egészségügy helyzetéről. Mint mondta, mindhárman egyetértettek abban, hogy a kórházak számára a vizitdíj és a kórházi napidíj nem jelentős bevétel, sőt inkább negatív az egyenleg, hiszen amit beszednek, annak többszörösét veszítik el a forgalomcsökkenés miatt.

Mikola István hozzátette: tavaly 13,3 milliárd forintot szedtek be a vizitdíjból és a kórházi napidíjból, ami sem az 1600 milliárdos költségvetéshez, sem a gyógyításra fordított 720 milliárd forinthoz képest nem jelentős összeg. A Fidesz szakpolitikusa hangsúlyozta, az államnak alkotmányos kötelezettsége a források biztosítása, ezért mindhárman elítélték Horváth Ágnes egészségügyi miniszter fenyegető nyilatkozatait, miszerint ha leszavazzák a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, akkor a kormány nem pótolja a kieső összeget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!