Hírek

2008.02.15. 18:08

Milliárdok a hátrányban lévő kistérségeknek

Valamivel kevesebb, mint 31 milliárd forintra pályázhatnak idén a hazai vállalkozások első körben a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében – közölte pénteken Bajnai Gordon.

Tibay Gábor

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter hozzátette: az uniós forrású pályázattal elsősorban a kis- és középvállalkozásokat, valamint a hátrányos kistérségeket kívánják segíteni. A támogatásokra április 4-től egy hónapon át lehet beadni a pályázatokat.

Ami a számokat illeti: országosan összességében 8,7 milliárdot szánnak a mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztésére, az elnyerhető összeg felső határát az eddigi 10-ről 20 millió forintra emelték. A tárcavezető szerint az „automatikus” pályázatok sikere indokolta a hosszabbítást: a pályázók az internetes űrlapot kitöltve megfelelő paraméterek megléte esetén automatikusan részesülnek az uniós forrásokból. A komplex technológiafejlesztésre szánt együttes keretösszeg hozzávetőleg 11,25 milliárd forint lesz a mikro, kis- és középvállalkozásoknak.

A hátrányos helyzetű kistérségek támogatásával kapcsolatban Bajnai Gordon hozzátette: a 33 leghátrányosabb kistérségből érkező pályázatokra 4,7 milliárd forintot különítettek el. Az itteni vállalkozások 50 százalékos önrésszel hozzájuthatnak az uniós forrásokhoz – összehasonlításképpen, egy budapesti vállalkozónak 75, a többi térségből pályázó vállalkozásnak 70 százalékos önerőt kell felmutatnia. A miniszter hangsúlyozta: a támogatás fejében továbbra is növekedést várnak el, bár az elvárt teljesítményeket csökkentették. A Fidesz minderre úgy reagált: noha Bajnai Gordon már újabb EU-támogatásokról beszél, a tavaly ilyenkor tett bejelentés nyomán még nem született meg egyetlen támogatási szerződés sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!