Hírek

2008.02.14. 08:43

Mindenkihez szólt Orbán

Nemcsak a jobboldali tábort, hanem a baloldali szavazókat is meg akarta szólítani „középre tartó” beszédével Orbán Viktor szerdai évértékelőjében.

MTI

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője, Juhász Attila, a Political Capital szakértője és Schultz Gábor, a Századvég tudományos munkatársa is egyetértett abban, hogy Orbán Viktor mindenkihez szeretetett volna szólni évértékelőjében. A beszéd „középre tartó”, pozitív hangvételű volt. A várakozásoknak megfelelően, a márciusi népszavazás uralta az évértékelőt - mondták a politológusok. Schultz Gábor rámutatott: az volt a Fidesz elnökének célja, hogy minél többen elmenjenek szavazni, éppen ezért elzárkózott az erős kormányzati kritikától. Az élesebb hangvétel ugyanis éppen ellenkező hatást váltott volna ki a baloldali szavazókban. Orbán Viktor most sem mondta ki Gyurcsány Ferenc nevét - húzta alá. A politológus hozzátette: Orbán Viktor egy szebb jövőt vázolt fel a beszédében, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Juhász Attila szerint is abból látszott, hogy visszafogottabb volt a beszéd, ahogyan a pártelnök a kormányt minősítette: nem a „hazug” és az „antidemokratikus” jelzők játszottak szerepet. Nem jelent meg a kormánybuktatás gondolata sem - fűzte hozzá. Az elemző szerint nem meglepő, hogy visszafogott volt Orbán Viktor, nem is volt szokatlan a mostani beszéd hangvétele, mert a pártelnök ezeket az elemeket már régóta alkalmazza. Szomszéd Orsolya szerint is a tavaly meghirdetett „Új többség” koncepcióját próbálta meg kimondatlanul visszahozni a Fidesz vezetője beszédében, ahelyett, hogy csak a saját táborát igyekezett volna mozgósítani.

Ugyanakkor az idei beszéd tudatos ellenpontozása volt saját, korábbi országértékelőinek. Orbán Viktor megpróbálta eloszlatni a vele kapcsolatos sztereotípiákat: nem volt konfrontatív, hiányzott az ideologikus töltet is. Próbálta levetkőzni a taszító elemeket, amik a személyiségéhez tapadtak - tette hozzá a politológus. Amíg az „Új többség” tavalyi meghirdetésekor még ellentét volt a stílus és a tartalom között, a mostani évértékelőben a tartalom és a forma összhangba került. A populizmus azonban továbbra is fellelhető a beszédben - húzta alá Szomszéd Orsolya.

A beszéd egyik hívószava a siker volt, amit eddig Gyurcsány Ferenc és Kóka János használt. De az egész országértékelő tele volt pozitív szavakkal: siker, győzelem, növekedés, remény és az egység - mutatott rá az elemző. A népszavazásról szólva Orbán Viktor óvatosan fogalmazott a referendum következményeiről: nem volt szó sem kormányváltásról, sem előrehozott választásokról. Ez azt mutatja, hogy a Fidesz elfogadja: a kormány kitölti mandátumát - tette hozzá. Orbán Viktor egyúttal megerősítette, hogy pártja felkarolja a civilek kezdeményezte népszavazást az egészségbiztosítási rendszerről - húzta alá Szomszéd Orsolya.

A három elemző egyet értett abban, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői évértékelőjében valószínűleg nem fog visszautalni Orbán Viktor szerdai beszédére, helyette inkább az „Új politika” lesz a fő témája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!