Hírek

2008.02.25. 15:51

Molotov-ügy: a házkutatás során dokumentumokat hagytak el az NNI munkatársai

A Molotov-koktélos támadások ügyében végzett házkutatásoknál a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai dokumentumokat felejtettek egy szegedi lakásban, ezeket próbálta visszajuttatni egy tanúként meghallgatott fiatal hétfőn a hatóságoknak; az aktát csak a harmadik helyen, a Szegedi Nyomozó Ügyészségen vették át tőle.

BAMA

A tanúként meghallgatott fiatalember, Ignáth Imre a Szegedi Rendőrkapitányság épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, pénteken hajnalban a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai munkahelyén, egy szegedi laboratóriumban keresték meg azzal, hogy házkutatást tartanak lakásán. Mivel éppen egy hosszabb kísérletet végzett, s azt  nem akarta félbehagyni, ellenállt a rendőri intézkedésnek, ezért megbilincselték és saját lakásába vitték. A házkutatás során lefoglalták számítógépét, s más műszaki cikkeket, adathordozókat, mobiltelefonját. Tanúként hallgatták meg a Molotov-koktélos támadásokkal, valamint az azok elkövetését magára vállaló Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereggel kapcsolatos nyomozásban - közölte a biológushallgató.
Az egyetemista azt mondta, nincs kapcsolata az általa fiktív szervezetnek tartott Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereggel, s a Molotov-koktélos támadásokról sem tud semmit. Hozzátette: a Szegeden tartott tanúmeghallgatás után hazaérve észrevette, hogy a rendőrök ott felejtettek egy aktát, amelyben a nyomozással kapcsolatos dokumentumok voltak.

A sajtónak bemutatott iratok között szerepelt egy lista a házkutatás során keresendő tárgyakról, három határozat házkutatások elrendeléséről, több fénykép és térfigyelő kamerák felvételeinek másolatai. Ignáth Imre - mint mondta - állampolgári kötelességének eleget téve a sajtótájékoztatót követően az aktát megpróbálta leadni a rendőrkapitányságon, onnan azonban az NNI néhány száz méterre található területi irodájához irányították, a dokumentumokat azonban ott sem vették át tőle. Végül a Szegedi Nyomozó Ügyészségen adta le, átvételi elismervény ellenében az aktát.


A rendőrség internetes honlapján hétfő délután azt közölte:  pénteken a hajnali órákban az NNI munkatársai a Központi Nyomozó  Főügyészség felkérése alapján több helyszínen nyomozati cselekmények  végrehajtásában vettek részt. "A Szegeden megtartott házkutatások egyikén a nyomozati  cselekmények szakszerű végrehajtásához szükséges segédleteket, iratokat tartalmazó mappát a Nemzeti Nyomozó Iroda két munkatársa a  házkutatás helyszínén felejtett" - tartalmazza a rendőrségi  közlemény. Hozzáteszik: az érintett rendőrökkel szemben az NNI igazgatója fegyelmi eljárás megindítását rendelte el. Külön kitértek a közleményben arra is, hogy a "bekövetkezett mulasztás a folyamatban lévő nyomozást érdemben nem befolyásolja". Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az  MTI-nek korábban elmondta, tucatnyi helyszínen, tucatnyi embert  hallgattak meg péntekre virradóra tanúként az MSZP-s politikusok  elleni Molotov-koktélos támadások ügyében, de senkit nem  gyanúsítottak meg.

Az akció során Budapesten és vidéken egyaránt hallgattak meg  tanúkat, akikkel kapcsolatban konkrét adat volt arra, hogy  információjuk lehet a Molotov-koktélos támadásokról, valamint az azok elkövetését magára vállaló Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító  Hadseregről - közölte. A nyomozásnak ugyanis nemcsak a Molotov-koktélos támadók felderítése a célja, hanem az is, hogy kiderítsék: létező szervezet-e a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg, és ha igen, kik a tagjai. Február 8-ra virradóra ismeretlenek három településen - Gödön,  Dunaújvárosban és Kunhegyesen - összesen négy szocialista politikus  házára dobtak robbanó benzines palackokat. A Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekmény bűntette miatt rendelt el nyomozást. A főügyészség egyesítette ezeket az ügyeket a Kóka János  SZDSZ-elnök és a Hiller István MSZP-alelnök házát ért decemberi  támadások miatt indult nyomozásokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!