Hírek

2008.02.22. 11:29

MSZP: nem magyar találmány a vizitdíj

Nem magyar találmány a vizitdíj, az Európai Unió számos országában létezik - mondta Hegyi Gyula, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője pénteken Budapesten.

BAMA

Az uniós tagállamok felében van vizitdíj, különböző összegű, attól függően, hogy az adott országban milyenek a jövedelmi viszonyok - közölte az EP környezetvédelmi és közegészségügyi bizottságának tagja. Hegyi Gyula kifejtette: azokban az országokban van vizitdíj, ahol az egészségügy társadalombiztosítási elven működik. Ennek oka pedig az, hogy ahol magánorvoshoz mennek a betegek, ott a látogatás összes költségét ki kell fizetni.

Példaként említette, hogy a vizitdíj összege Belgiumban 13 és 20 euró (kb. 3500 és 5300 forint) között változik, Csehországban szinte fillérre ugyanannyi, mint Magyarországon, Észtországban pedig a szakorvosnál kell fizetni. Több olyan ország van, ahol időszakonként kell fizetni, ilyen Németország, ahol a magyarországihoz hasonló vitákat váltott ki a negyedévre fizetendő 10 eurós (2600 forint) vizitdíj. Az EP-képviselő kitért arra, hogy Szlovákiában nemrég törölték el a 61 eurócentes (160 forint) vizitdíjat. Hegyi Gyula hozzátette: ezek a díjak nem vonatkoznak a kórházi ellátással kapcsolatos díjakra.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!