Hírek

2008.02.05. 19:04

Munka nélkül maradhatnak a sztrájkoló vasutasok?

Társaságunk a szakszervezet Munka Törvénykönyvében meghatározott együttműködési kötelezettségének, továbbá rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének megsértése, valamint a sztrájkjoggal való visszaélése miatt kér jogorvoslatot a munkaügyi bíróságtól – mondta lapunk kérdésére Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke.

Vizer Helga

[caption id="" align="alignleft" width="220"] fotó: Darnay Katalin
[/caption]A vasúttársaságnak kedden sem sikerült megegyezni a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetével (VDSZSZ), így a szervezet továbbra is folytatja napok óta tartó a MÁV szerint jogellenes sztrájkját. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is a bírálta a munkabeszüntetést. A szervezet tegnap kiadott közleményében emlékeztet: az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keretei között tavaly a kormány és a szociális partnerek – köztük a VDSZSZ tagjait is tömörítő Liga Szakszervezetek – 5,0–7,5 százalékos – a 2008. évre érvényes keresetnövelésben állapodtak meg. A bérmegállapodást a Liga Szakszervezetek képviselője is aláírta. A folyamatban lévő vasutassztrájk során a VDSZSZ és a Liga közös elnöke, Gaskó István ennél csaknem 10 százalékkal magasabb bért követel, ami a decemberi OÉT megállapodás felrúgásával egyenértékű – olvasható az állásfoglalásban.

A VDSZSZ továbbra is azt követeli, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot személyenként a MÁV Cargo privatizácis bevételéből, illetve 10 százalék többlet-bérfejlesztést várnak a megajánlott 6,9 százalék felett a kiszervezett MÁV-társaságok (a MÁV-START Zrt. és a MÁV-GÉPÉSZET) dolgozóinak a részére. A Cargo eladásából származó pénzjuttatás jogosságát illetően Gaskó István egy korábbi, Kóka János, egykori gazdasági és közlekedési miniszter tavaly áprilisban tett ígéretére hivatkozik. Kóka a köztévé Este című műsorában cáfolta a megállapodást. „Nemhogy nem beszéltem róla erről, hanem a három év alatt amíg miniszter voltam, egyszer sem beszéltem vele külön” – mondta a politikus.

Munka nélkül maradhatnak a sztrájkolók?

„A munkahelyek jövőbeni biztonságát, az utasoknak a magyar vasútba vetett bizalmát veszélyezteti a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének sztrájkja”– jelentette ki tegnap Kákosy Csaba, gazdasági és közlekedési miniszter. „A kiszámíthatatlan vasúti közlekedés miatt a Volán-társaságok többlet-terhelésével tartjuk fenn a helyközi közlekedést” – tette hozzá a miniszter. Bárány Balázs Péter, a VDSZSZ alelnöke szerint azonban napról-napra erősödik szakszerveztük. „Tagjaink elszántak, egyre több ember lép be a szervezetünkbe” – nyilatkozta lapunknak Bárány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!